Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Booksin podcast: Prema demokratičnijim i nekompetitivni(ji)m književnim nagradama

Large fotka za podcast
Ponedjeljak
31.01.2022.

U novoj epizodi Booksina podcasta o književnim smo nagradama razgovarali s kritičarkama i kritičarima iz regije: Dunjom Ilić iz Srbije, Majom Abadžija iz Bosne i Hercegovine, Daliborom Plečićem iz Makedonije i Tomislavom Augustinčićem iz Hrvatske.

Povod podcastu recentno su dodijeljene dvije književne nagrade u regiji: nagrada Fric i NIN-ova nagrada, obje za prozu. U razgovoru smo se dotaknuli važnosti književnih nagrada kako za autorice i autore tako i za šire književno polje, sastava žirija i kriterija, podzastupljenosti žena, njenih uzroka i reperkusija (o kojima je u tekstu Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade pisala Nađa Bobičić), a diskusiju smo zaključili komentarom o novoutemeljenoj književnoj nagradi Štefica Cvek, koju su pokrenule Pobunjene čitateljke.

Booksa · Booksin podcast: Prema demokratičnijim i nekompetitivni(ji)m književnim nagradama
Booksa · Booksin podcast: Kako vrednovati i nagraditi književno djelo?

Podcast je objavljen u sklopu projekta Svijet oko nas - očuvanje prostora kritike uz podršku Zaklade Kultura nova. Partneri na projektu su organizacije Kurziv i Kulturtreger (Zagreb), SCCA - Ljubljana, SEEcult.org (Beograd) i Kontrapunkt (Skopje). 

Uvodna glazba: Funkorama Kevin MacLeod; licenca.
Naslovna fotografija: izvor.

Možda će vas zanimati
Podcast
Homepage veliki osvrt na knji%c5%beevnu 2023. godinu  4 21.12.2023.

Veliki osvrt na književnu 2023. godinu

U posljednjem Booksinom podcastu u 2023. godini donosimo književni osvrt na godinu koja završava! Prisjetili smo se događaja, osoba, fenomena, književnih nagrada i knjiga, ali skandala koji su je obilježili.

Piše: Ivana Dražić

Podcast
Homepage img 3818 17.12.2023.

Pobunjeno o palestinskoj književnosti

U novoj seriji podcasta razgovarat ćemo o ratu i nasilju te njihovoj reprezentaciji i narativizaciji u književnosti. Prvi podcast posvećen je palestinskoj književnosti.

Podcast
Homepage untitled design  21 15.12.2023.

Booksin podcast: Jezik kao poprište borbe i pisanje kao čežnja

U novoj epizodi Booksina podcasta razgovarali smo o pjesničkim knjigama "Reci vatra" Selme Asotić i "A htela sam" Maje Solar, koje su se našle u ovogodišnjem regionalnom književnom izboru "Štefica Cvek".

Podcast
Homepage untitled design   2023 11 27t114006.041 27.11.2023.

Booksin podcast: Generacijski momenti i ženska povijest

Razgovarali smo o romanima 'Mirovanje' Dunje Matić i 'Ljeta s Marijom' Olje Savičević Ivančević, koji su se našli u ovogodišnjem regionalnom književnom izboru Štefica Cvek.

Podcast
Homepage untitled design   2023 11 02t182326.969 02.11.2023.

Booksin podcast: 'Dug put do promjene.'

Mizogini ispadi u književnom polju postaju gotovo pa pravilo, dok s druge strane jača udruživanje književnica i kritičarki. Koja je u tom kontekstu uloga 'Štefice Cvek' - Nađa Bobičić pitala je Daru Šljukić i Maju Abadžija.

Video
Homepage 1 12.01.2023.

Štefica Cvek u dijalogu sa prevoditeljicama: Sonja Ražnatović i Aida Vladušić

Drugi u nizu događaja u sklopu projekta 'Štefica Cvek u dijalogu sa prevodiocima/teljkama' s gošćama Sonjom Ražnatović i Aidom Vladušić.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu