Page arrow

Književna senzibilizacija: Kuba

Large 317582448 1591678567957068 8125750086626765508 n
Srijeda
14.12.2022.

Na još jednoj tribini Književne senzibilizacije dotaknuli smo se Kube koju više poznajemo kroz glazbu i turističke aranžmane, ali ovog puta zagrebali smo ispod površine, i to kroz djela suvremenih kubanskih autora u egzilu Carlosa Alguilera, Pedra Juana Gutierreza i Reinalda Arenasa.

O suvremenom kubanskom društvu, kubanskoj kulturi i književnosti, ali i problemu velikoga vala iseljavanja s Kube danas razgovarale su književna prevoditeljica i aktivistica Tanja Tarbuk, kubanski tražitelji međunarodne zaštite te moderatorica i autorica projekta Ksenija Banović.

Razgovor je pokušao prikazati kontrast između povlaštenih kulturnih i političkih elita i naroda kojima su osnovna ljudska prava uglavnom uskraćena. Kroz djela suvremenih prozaika pokušalo se sagledati ideale koji leže u začetku stvaranja kubanskog društva, a kroz osobnu ispovijesti kubanskog azilanta uvidjeti razloge kubanske migracije velikih razmjera u posljednjih nekoliko desetljeća.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu