Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Poetomat: Ognjen Aksentijević

Ponedjeljak
13.05.2024.

Sigurni smo da vas dok sjedite zamišljeni nad zbirkom poezije muče brojna pitanja. Što je bilo prije – pjesnik ili pjesma? Koja zbirka pjesama najbolje ide uz koji dio dana? Je li pjesmu lakše napisati u krevetu ili na plaži? Booksina pjesnička tribina Poetomat sigurno vam neće dati odgovor ni na jedno od ovih pitanja, a možda će vam ih dati i previše na neka druga. Osim što je piše, našu Laru Mitraković zanimaju dosta bizarne stvari u poeziji, pa će s mladim afirmiranim i neafirmiranim pjesnikinjama i pjesnicima razgovarati o njihovom stvaralaštvu, životu, nadanjima, ljubavima, hobijima, čudnim navikama i ukusima. 

Na osmom Poetomatu dobili ste odgovore na pitanja: je li lakše urediti knjigu ili život, kako se Ognjen snašao s kajkavskim narječjem, je li bolji Denis Katanec ili Ivan Ščapec, koliko je pjesnika potrebno da se promijeni žarulja, slažu li se knjige na polici po boji, žanru ili veličini i zašto se Ognjen ljeti ne vidi na fotografijama. Detalji (možda) u snimci!

Ognjen Aksentijević (1994., Leskovac) masterirao i diplomirao na Katedri za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima Filološkog fakulteta u Beogradu. Objavio je dvije knjige poezije: Rezervat odbeglih ptica (2021) i Um za morem, smrt za vratom (2017). Poezija mu je objavljivana u regionalnoj periodici i prevođena na slovenski, grčki, češki i engleski. Jedan je od osnivača i urednika u Raštan izdavaštvu. Živi u Zagrebu.

Možda će vas zanimati
Video
05.07.2024.

Eks/poniranje: Tijana Matijević

Na Booksi u parku voditeljica tribine 'Eks/poniranje' Dora Levačić razgovarala je s Tijanom Matijević o srpskoj književnici Biljani Jovanović.

Video
26.06.2024.

Razgovor s Magdalenom Blažević

Gošća Booksine tribine bila je Magdalena Blažević, prošlogodišnja dobitnica i ovogodišnja finalistkinja nagrade tportala za roman godine.

Video
20.06.2024.

Književna perspektiva: Umreženo znanje

Druga ovogodišnja tribina "Književna perspektiva" bila je posvećena online knjižnicama i bazama podataka te platformama za razmjenu podataka.

Video
17.06.2024.

Poetomat: Karla Kostadinovski

Na devetom Poetomatu Karla Kostadinovski odgovorila je na neka važna pitanja Lare Mitraković.

Video
06.05.2024.

Pamćenje (o) književnosti u svakodnevici

Istraživački trio predstavio je tijek terenskog istraživanja i otkrio opće nalaze o čitateljskoj populaciji Hrvatske.

Video
29.04.2024.

Eks/poniranje: Eva Simčić

S Evom Simčić razgovarali smo o romanu "Četiri lakta unutra" te brojnim povezanim i nepovezanim temama.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu