Page arrow

Predstavljanje Kasimmine zbirke 'Portret za dar-mar'

Large 317898926 454901476792037 4979128184851095707 n
Ponedjeljak
02.01.2023.

Novi smjeli glas nigerijske književnosti, spisateljica Kasimma u Booksi je predstavila svoju zbirku kratkih priča Portret za dar-mar.

Kasimma moćno, suvereno i originalno gradi svaku priču posežući za žargonom nigerijske ulice, običnih ljudi i uplašenih i zbunjenih mladih žena i muškaraca koji prirodno streme ljubavi i povjerenju, a zauzvrat dobivaju mržnju i razočaranje. Zbirka predstavlja oštricu suvremene zapadnoafričke proze, koja zasijeca duboko u registre nesvjesnog i aludira kako na neuralgične točke ljudskog karaktera tako i na istaknute kote na karti jezika koje pokušavamo dosegnuti u svakom pokušaju da komuniciramo. 

Kamo idu ibo i nigerijska književnost danas? Kako je biti spisateljica u Nigeriji i kako se izboriti za vlastiti glas? Kako pisati slobodno i bez zadrški o tradiciji, partijarhatu, nepravdi i eksploataciji? O ovim i brojnim drugim temama razgovarali su autorica, Lejla Kalamujić i Ivan Sršen

Kasimmine priče i pjesme objavljivane su u časopisima kao što su Guernica, LitHub, Writer’s Digest, Meet Cute, Native Skin, Solarpunk Magazine, The Forge Magazine, The Puritan, Kikwetu, Afreecan Read, Isele i mnogim drugima, kao i u raznim antologijama. Autorica je zbirke ll Shades of Iberibe i njezinog hrvatskog prijevoda Portret Za Dar-Mar. Kasimma je Nikky Finney Fellow za 2022. godinu. Također je i finalistica Gerald Kraak Short Story Prize za 2022.. Pohađala je književne rezidencije i radionice u Africi, Aziji i Europi. Kasimma je zahvalna što je imala priliku učiti od književnih glasova poput Wolea Soyinke, Chimmamande Ngozi Adichie i drugih. Trenutno pohađa MFA program iz književnosti na Sveučilištu u Kentuckyju. Kasimma je iz Igbolanda - obodo ndị dike.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu