Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Revija malih književnosti

Od 2005. svake godine organiziramo književni festival Revija malih književnosti. Da, znamo da čudno zvuči, ali budimo iskreni, neke književnosti jednostavno izgledaju male jer knjige iz njih ne možemo naći u našim knjižarama. Zato smo odlučili svake godine pod svjetla reflektora staviti upravo te zemalje ili cijele regije i na domaću književnu kartu dodati njihove stvarne književne veličine. Reklo bi se: "Oni su mali, ali su veliki, odnosno, hoću reći, nisu više mali, ali su dosta veliki da ne budu mali."

Počeli smo s kim drugim nego s Bosnom i Hercegovinom. Te 2005. bila nam je dalje od Zimbabwea, kako je to prenio Večernji list. Narednih deset godina nastavili smo turu po Balkanu i predstavili kod nas neobjavljene autorice i autore iz Slovenije, Crne Gore, Bugarske, Srbije, Rumunjske, Kosova, Grčke i Albanije. Onda smo shvatili da male književnosti ne stanuju samo na Balkanu, već i u uređenoj Europi, pa smo tako dva izdanja posvetili regiji Beneluxa (to su vam one male, a bogate zemlje gdje stanuje EU – Belgija, Nizozemska i Luksemburg) i regiji Baltika (to su vam one male zemlje koje stanuju između Rusije i Baltičkog mora, a zovu se Litvanija, Litva i Estonija). I tad smo jednostavno rekli: dosta nam je komšiluka i uređene Europe, idemo na Mediteran, i to njegove neeuropske obale. Tako smo kroz tri godine domaću publiku upoznavali sa suvremenim arapskim književnicama i književnicima s Levanta (to vam je tzv. Bliski istok – tj. Palestina, Jordan, Libanon i Sirija), iz Magreba (e, to vam je sjeverna obala Afrike, tj. Maroko, Alžir, Libija i Tunis) i iz Egipta (to vam je ono gdje stanuju piramide). Pandemijsku 2020. godinu posvetili smo književnosti Polarnog kruga te autoricama i autorima koji pripadaju autohtonim narodima iz Norveške, Švedske, Finske i Kanade (to su vam pripadnici naroda Saami na Skandinavskom poluotoku i plemena Dogrib Tłı̨chǫ sa sjevera Sjeverne Amerike). 

Svake godine uz festival premijerno objavimo tekstove gostiju u antologijama koje možete naći ovdje ili kupiti u klubu Booksa.

I tako, do sad brojimo 16 antologija, 29 zemalja i preko 160 novih književnih imena čije su se knjige u međuvremenu počele pojavljivati i u našim knjižarama.

Revija 2021. godine bila je posvećena, zamislite, Hrvatskoj. Pandemijsko gledanje u pupak, a dalje ovisi o epidemiološkim mjerama.

Revija malih književnosti: Malta 2023.

Revija malih književnosti: Island 2022.

Revija malih književnosti: Hrvatska 2021.

Revija malih književnosti: Polarni krug 2020.

Revija malih književnosti: Egipat 2019.

Revija malih književnosti: Magreb 2018.

Revija malih književnosti: Levant 2017.

 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu