Revija malih književnosti 2015 Baltik: I priča i recitacija i još malo priče

Četvrtak, 22.10.2015 u 19:00
Large_extra_large_revija_kvadrat

Program u četvrtak započinje književnim razgovorom u kojem će sudjelovati selektori, odnosno ljudi iz književne struke koji su odabrali autorice i autore koji sudjeluju u ovogodišnjoj Reviji male književnosti i hrvatski pisci i spisateljice. Prvi među njima je Jan Kaus, pjesnik, prozaik, književni kritičar, vizualni umjetnik i prevoditelj iz Estonije. Njegov kolega iz Latvije je Arvis Viguls, pjesnik, prevoditelj i autor radijskih programa o latvijskoj književnosti. Litavske je autore odabrala Mirjana Bračko koja, nažalost, neće biti s nama, ali će umjesto nje o tome što se događa u litavskoj književnosti govoriti mlada pjesnikinja i pjevačica Indrė Valantinaitė.

Nakon razgovora slijedi čitanje kojega ovu večer otvara Inga Žolude, latvijska prozaistica, dobitnica Književne nagrade Europske unije. Inga je nedavno dovršila doktorski studij iz komparativne književnosti, a radi kao voditeljica tečajeva kreativnog pisanja na Latvijskom sveučilištu. Gintaras Grajauskas litvanski je pjesnik, esejist, dramaturg, prozaist i glazbenik. Diplomirao je jazz na Litvanskom državnom konzervatoriju, a osim šest albuma s grupom Rokfeleriai objavio je i šest zbirki poezije, dvije knjige eseja, roman i zbirku dramskih tekstova. Knjige pjesama objavljene su mu u Njemačkoj, Švedskoj, Poljskoj, Italiji i na Islandu. Indrė Valantinaitė mlada je litvanska pjesnikinja, pjevačica i glumica koja smatra kako je poezija 'najgurmanskija' od svih književnih vrsta. Objavila je dvije zbirke pjesama u kojima pjeva himnu ženstvenosti, a pjesnički joj je idol poljska pjesnikinja Wisława Szymborska. Večer će završiti u fantastičnom duhu zahvaljujući pričama o apotekaru Melkioru iza kojih stoji Indrek Hargla, jedan od najprodavanijih suvremenih estonskih autora. Filmska verzija priča Apotekar Melkior trenutno je u produkciji. Hargla je najproduktivniji i najnagrađivaniji estonski autor znanstvene fantastike. Estonsku Godišnju nagradu za znanstvenu fantastiku osvojio je ni manje ni više no dvanaest puta.

Više o ovogodišnjoj Reviji možete saznati ovdje, a tu je i Facebook događanje - lajkajte, šerajte, atendajte i dođite nam u četvrtak.

Svi ste pozvani!

POVRATAK NA VRH STRANICE