ROZA HIPNOZA #15: Gdje su naši prostori?

Utorak, 17.05.2016 u 19:00
Large_2fc7a110-b091-468f-9a07-2e6b44167fef

Evo nekih od pitanja kojima će se baviti sudionici i posjetiteljice novog izdanja Roze hipnoze:

Osjećamo li se slobodno u prostorima koje imamo? Kad ćemo prestati razmišljati u kojim se kafićima možemo, a u kojima ne možemo ljubiti? Hoćemo li zauvijek ovisiti o pojedinim friendly vlasnicama i konobarima? Moramo li čekati svaku prijestupnu da se održi neki kul event za zajednicu? Koje jesu, a koje nisu LGBTIQ-friendly lokacije? Imamo li gdje sigurno pričati o problemima koji nas tište? Kako izgleda idealni LGBTIQ-friendly kafić?

Koje su nam mogućnosti s otvaranjem sigurne LGBTIQ kuće/prostora? Na koju adresu otići kada nemamo više kamo? Gdje smjestiti najugroženije među nama kojei su izgubilei potporu obitelji? Kako doprijeti do najmarginaliziranijih i doznati njihove specifične potrebe? Koliko je prisutan problem LGBTIQ beskućništva u Hrvatskoj, a koliko u Europskoj uniji? Što možemo naučiti od sigurnih kuća za žene?

Koji su nam modeli korištenja friendly i alternativnih prostora već poznati? Kakvi su prostorni kapaciteti postojećih i prijateljskih organizacija? U kojim uvjetima one rade? Koji su nam izvori financiranja dostupni? Kako funkcioniraju gradski i državni prostori koji se već koriste i što kada isteknu postojeći ugovori? Kako osigurati održivost prostora za zajednicu i smanjiti ovisnost o hirovitim vlastima?

Ovo će biti jubilarno, petnaesto izdanje Roze hipnoze, ciklusa tribina koji se održava u književnom klubu Booksa u organizaciji Zagreb Pride-a i nije slučajno da će se održati na Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT). Financijsku podršku ovom ciklusu omogućili su Ured za financijske mehanizme Europskog gospodarskog prostora i Norveškog financijskog mehanizma te Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva u sklopu projekta „Prema održivom pokretu za ostvarivanje LGBTIQ prava."

Sudjeluju:

Nina Čolović, AUT, LGBTIQ inicijativa Filozofskog fakulteta
Nikola Zdunić, Zagreb Pride
Gabrijela Ivanov, K-zona/Voxfeminae
Monika Melnjak, LORI (Rijeka)
Zoran Dominković, Iskorak, Centar za prava seksualnih i rodnih manjina

Moderiraju:
Iva Tomečić (CroL) i Marko Jurčić (Zagreb Pride)
 

POVRATAK NA VRH STRANICE