Škrabica: Billie Joan - akustika na rubu živčanog sloma

Četvrtak, 30.01.2020 u 20:30
Large_img_0532__

Splitska kantautorica Billie Joan (Ivana Pezo) na sceni se vrzma već godinama, a unatoč tome što je svirala u brojnim klubovima, pa i na velikim festivalima, uključujući i INmusic 2017. i 2019., njezina je glazba kao stvorena za Booksine tišine. Bit će ovaj koncert prilika za vjerojatno najbolji primjer freak folka iliti akustike na rubu živčanog sloma u nas.

Prošlo je skoro tri godine od njezinog debitantskog albuma Barren Land koji nije poharao godišnje top liste, ali je skupio puno visokih ocjena. Možda je album najbolje shvatila redakcija terapije.net koja je poetiku Billie Joan opisala kao „momentalno najbolji ambasador hrvatske stvarnosti u svijetu".

Koliko će snažno zvučati njezin vokal i koliko će fašista „pobiti" njezina gitara uvelike ovisi o tekstovima njezinih pjesama koje se na našoj sceni nemaju s čim usporediti. Društvena stvarnost pobjegla je iz kantautorske poezije. U vremenu smo unutarnjih prijepora pa nam i najbolji pjesnici rijetko gledaju kroz prozore. No Billie je nesebična stara duša; čvrsto na zemlji, ali uvijek u društvu idealista.

Prošle godine je singlom Selfless najavljen njezin drugi album. U međuvremenu je prekinula suradnju s Juda Recordsom, ali album sigurno izlazi ove godine. Ušuljajte se na pretpremijeru u Martićevoj broj 14.

Škrabicu uređuje i vodi Valentina Sertić.

Održavanje koncerata akustične autorske glazbe Škrabica podržava HDS - ZAMP.

Foto: Andrijana Mirna Marin

Evo još i pokoje što važne, što zanimljive informacije o Škrabici.

Osim guštanja u odličnoj svirci, jednom mjesečno Škrabica vam pruža priliku da učinite dobro djelo. Naime, upad se ne naplaćuje, a u svirku koju ćete čuti uloženo je vrijeme, trud, entuzijazam, pa je onda fer i suvislo da glazbenici dobiju nešto zauzvrat. A to 'nešto' su dobrovoljni novčani prilozi koje publika može ubaciti u škrabicu. Sva prikupljena lova ide glazbenicima. Osim toga, Škraba je drugačija i po tome što se izvođače sluša u tišini. Nema razgovaranja, bilo međusobno, bilo na mobitel, žamora, šuškanja, šaptanja i došaptavanja zato jer je to bezobrazno i omalovažavajuće prema izvođačima, a i ne bi se ništa čulo jer je svirka akustična, nema struje. Pa ako biste dali ruku u vatru da nema tog mjesta gdje možeš slušati muziku u tišini i stvarno je, baš stvarno dobro čuti, nemojte. Dođite nam na Škrabu i doživite to skoro pa endemsko iskustvo.

Škrabicu je 2010. osmislio i pokrenuo Ante Perković, a ubrzo je pozvao Ninu Romić i Luku Belanija da mu se pridruže u vođenju ovog programa. Od proljeća 2012. do početka 2016. godine organizacijsko-promocijski volan Škrabice u ruke je preuzeo Adam Semijalac (Bebè Na Volè), a njega je pak naslijedio Andrija Škare koji je Škrabom kormilario do konca 2018. Od početka 2019. do jeseni naš najstariji i najdraži glazbeni program vodila je mlada i vrijedna Ivana Krešić, a nakon što se Ivana preselila u Prag, kormilarsku palicu Škrabe preuzela je jednako mlada i ništa manje vrijedna Valentina Sertić.

POVRATAK NA VRH STRANICE