Škrabica: Cura i Dečko

Četvrtak, 24.09.2020 u 20:00
Large_cura_i_de_ko_photo_by_mirel_ma_i_

Na Škrabici u parku ispred Bookse nastupit će Cura i Dečko.

Pod tim imenom kriju se Vanesa Petrac i Ivan Marojević, glazbeno-zaljubljeni par koji već tri godine zajedno nastupa. Kao odmak od ustaljene kantautorske prakse na Škrabici, sviraju plesnu glazbu prožetu mekanim melodijama: ona na vokalima, on na raznim elektroničkim igračkama.

Osim članstva u improvizacijskim kolektivima Tu Za To i Nomad Jam, autori su EP-a Cura i Dečko Idu na Vikend i brojnih singlova. Posebno za ovu prigodu pripremaju elektro-akustični vrtni set kako bi se što bolje prilagodili uvjetima svirke ispred Bookse.

Škrabicu uređuje i vodi Matej Ivušić.


Fotografija: Mirel Masic

***

Evo još i pokoje što važne, što zanimljive informacije o Škrabici.

Osim guštanja u odličnoj svirci, jednom mjesečno Škrabica vam pruža priliku da učinite dobro djelo. Naime, upad se ne naplaćuje, a u svirku koju ćete čuti uloženo je vrijeme, trud, entuzijazam, pa je onda fer i suvislo da glazbenici dobiju nešto zauzvrat. A to 'nešto' su dobrovoljni novčani prilozi koje publika može ubaciti u škrabicu. Sva prikupljena lova ide glazbenicima. Osim toga, Škraba je drugačija i po tome što se izvođače sluša u tišini. Nema razgovaranja, bilo međusobno, bilo na mobitel, žamora, šuškanja, šaptanja i došaptavanja zato jer je to bezobrazno i omalovažavajuće prema izvođačima, a i ne bi se ništa čulo jer je svirka akustična, nema struje. Pa ako biste dali ruku u vatru da nema tog mjesta gdje možeš slušati muziku u tišini i stvarno je, baš stvarno dobro čuti, nemojte. Dođite nam na Škrabu i doživite to skoro pa endemsko iskustvo.

Škrabicu je 2010. osmislio i pokrenuo Ante Perković, a ubrzo je pozvao Ninu Romić i Luku Belanija da mu se pridruže u vođenju ovog programa. Od proljeća 2012. do početka 2016. godine organizacijsko-promocijski volan Škrabice u ruke je preuzeo Adam Semijalac (Bebè Na Volè), a njega je pak naslijedio Andrija Škare koji je Škrabom kormilario do konca 2018. Od početka 2019. do jeseni naš najstariji i najdraži glazbeni program vodila je mlada i vrijedna Ivana Krešić, a nakon što se Ivana preselila u Prag, njen je posao nastavila jednako mlada i ništa manje vrijedna Valentina Sertić. Sada Škrabicu vodi naš dugogodišnji suradnik, suvoditelj nekadašnjeg Audio kluba@Booksa, susjed, prijatelj i povremeni DJ za rodbinu i prijatelje Matej Ivušić.

 

POVRATAK NA VRH STRANICE