Škrabica: daisy dives

Četvrtak, 21.11.2019 u 20:30
Large_daisy_33

Kaputi na vješalicama, vrh kišobrana u oku, car Mrazomor kolo vrti. Sad kad su se smrzle nade da će se ljeto vratiti ove kalendarske godine preostaje nam da porinemo svoja krhka tijela u posljednja lijena jutra i nostalgične večeri A. D. 2019. kako znamo i umijemo. Na Škrabi to činimo muzikom.
21. studenog s lopatom za jesenje depresije dolazi nam daisy dives. Ova mlada kantautorica, pravim imenom Vanja Gorički, baš je ove godine zagrebačku publiku počela upoznavati sa svojom glazbom; najprije na koncertima u sklopu Začarane Močvare te u KSET-ovom programu Čuješ?!, a sada je na redu i Booksa. Prije približno mjesec dana objavila svoj prvi EP summer haze (dostupan je i na YouTube-u). Prizivajući minulo ljeto njezin glas miriše na Lanu Del Rey neopterećenu nacionalnom memorabilijom, Harriet Wheeler bez benda ili manje 'bukiš' Kate Bush, pa i irsku sirenu Lisu Hannigan koju sama ističe kao svoj uzor. Dođite, poslušajte i čut ćete nešto, nešto posuđeno, nešto novo, nešto plavo i nešto poznato. Jesensko je to vjenčanje ljeta i zime… te posljednja Škrabica ove godine. 

Škrabicu uređuje i vodi Valentina Sertić.

Održavanje koncerata akustične autorske glazbe Škrabica podržava HDS - ZAMP.

Evo još i pokoje što važne, što zanimljive informacije o Škrabici.

Osim guštanja u odličnoj svirci, jednom mjesečno Škrabica vam pruža priliku da učinite dobro djelo. Naime, upad se ne naplaćuje, a u svirku koju ćete čuti uloženo je vrijeme, trud, entuzijazam, pa je onda fer i suvislo da glazbenici dobiju nešto zauzvrat. A to 'nešto' su dobrovoljni novčani prilozi koje publika može ubaciti u škrabicu. Sva prikupljena lova ide glazbenicima. Osim toga, Škraba je drugačija i po tome što se izvođače sluša u tišini. Nema razgovaranja, bilo međusobno, bilo na mobitel, žamora, šuškanja, šaptanja i došaptavanja zato jer je to bezobrazno i omalovažavajuće prema izvođačima, a i ne bi se ništa čulo jer je svirka akustična, nema struje. Pa ako biste dali ruku u vatru da nema tog mjesta gdje možeš slušati muziku u tišini i stvarno je, baš stvarno dobro čuti, nemojte. Dođite nam na Škrabu i doživite to skoro pa endemsko iskustvo.

Škrabicu je 2010. osmislio i pokrenuo Ante Perković, a ubrzo je pozvao Ninu Romić i Luku Belanija da mu se pridruže u vođenju ovog programa. Od proljeća 2012. do početka 2016. godine organizacijsko-promocijski volan Škrabice u ruke je preuzeo Adam Semijalac (Bebè Na Volè), a njega je pak naslijedio Andrija Škare koji je Škrabom kormilario do konca 2018. Od početka 2019. do jeseni naš najstariji i najdraži glazbeni program vodila je mlada i vrijedna Ivana Krešić, a nakon što se Ivana preselila u Prag, kormilarsku palicu Škrabe preuzela je jednako mlada i ništa manje vrijedna Valentina Sertić.

POVRATAK NA VRH STRANICE