Škrabica: Ivan Škrabe i Zvonimir Varga

Četvrtak, 30.03.2017 u 20:30
Large_clipboard

Na novom izdanju Škrabice imate jedinstvenu priliku čuti (i vidjeti!) čak dvojicu fantastičnih glazbenika, kantautora u naponu snage; dva asa nakon čijeg nastupa nećete biti isti – i to na najbolji mogući način.

Ivan Škrabe je u svijetu undergrounda dobro poznato ime, čak i u regionalnim okvirima, a uz to što svira, ovih je dana završio prvu knjigu poezije. Njegovu glazbu najčešće opisuju pridjevom „sanjiva" i imenicom „psihodelija", on je jedan od novih odmetnika glazbeno poetskog kolektiva iz zemalja bivše SFRJ te dio pjesničke družine Pjesnici dodira. Svirat će nove, nikad svirane pjesme. Samo ekskluzivno!

Zvonimir Varga je pozornost na sebe, osim glazbom, skrenuo neobičnim koncertima koje je održavao u zatvorima ili na vlastitom balkonu. Stihovi su mu razoružavajuće iskreni, na trenutke čak i bolno emotivni, a pratnja im je samo akustična gitara ili klavir. Imati ljubavne pjesme koje su iskrene i ogoljene, bez maskiranih tekstova, a opet ne zvučati sladunjavo, nešto je što rijetki mogu. Kao i na svim dosadašnjim koncertima, i u Booksi će se predstaviti upravo na takav način.

Ne dajte da se noćas ne vidimo!

A, sad, malo štiva za one koji žele znati više.

Škrabicu je prije sedam godina pokrenuo Ante Perković, a uskoro su mu se pridružili Nina Romić i Luka Belani. Ovaj program postoji kako bi vam predstavio mlade i/ili još neširoko popularne glazbenike-kantautore. Svira se samo autorska glazba, nema obrada.

Od proljeća 2012. do početka 2016. godine organizacijsko-promocijski volan Škrabice u rukama je imao Adam Semijalac (Bebè Na Volè) a sada Škrabicom upravlja Andrija Škare. Osim guštanja u odličnoj svirci, jednom mjesečno Škrabica vam pruža priliku da učinite dobro djelo. Naime, upad se ne naplaćuje, a u svirku koju ćete čuti uloženo je vrijeme, trud, entuzijazam, pa je onda fer i suvislo da glazbenici dobiju nešto zauzvrat. A to 'nešto' su dobrovoljni novčani prilozi koje publika može ubaciti u škrabicu. Sva prikupljena lova ide glazbenicima. Osim toga, Škraba je drugačija i po tome što se izvođače sluša u tišini. Nema razgovaranja, bilo međusobno, bilo na mobitel, žamora, šuškanja, šaptanja i došaptavanja zato jer je to bezobrazno i omalovažavajuće prema izvođačima, a i ne bi se ništa čulo jer je svirka akustična, nema struje. Pa ako biste dali ruku u vatru da nema tog kluba gdje možeš slušati muziku u tišini i stvarno je, baš stvarno dobro čuti, nemojte. Dođite nam na Škrabu i doživite to skoro pa endemsko iskustvo.

POVRATAK NA VRH STRANICE