Škrabica od doma: Dimitrije Dimitrijević

Četvrtak, 30.04.2020 u 20:30
Large_94069077_239273467271148_1286559102784241664_n


Kraj travnja dočekat ćemo, negdje na razmeđi strogih i opuštenih mjera, uz koncert Dimitrija Dimitrijevića. Za ovaj koncert ne morate se počešljati, čak ni navući hlače, jer ga gledamo preko Facebook live streama.

Dimitrije Dimitrijević kantautorski je poduhvat Dimitrija Simovića, basista i pjevača grupe Igralom, započet 2017. godine kao avantura od 24 sata, zvučno zabilježena na EP-u Južno, u studiju art kolektiva Moskau. Dva mjeseca kasnije, tu je snimljen i EP Ponestaće

Zamisli koje su se na tim trakama našle, podstakle su ideju live izvedbe tih pjesama, kao stalno promjenjivih, s obzirom na mijenjanje ekipa koja s Dimitrijem nastupa. S obzirom na to da je u pitanju kantautorski projekt, muzičari koji doprinose razvoju pjesama svaki su put u drukčijoj konstelaciji. 

Na koncertima Dimitrijevića možete čuti elemente trip hopa, bluza, synth popa, jazza, funka, elektronike, RnB-a, ambientala. Na Škrabici će mu se glazbeno pridružiti Sara Renar.

Voditelj Škrabice je Matej Ivušić.

Fotografija je preuzeta s Facebooka

***

Snimku sa Škrabice pogledajte na linku.

***

Evo još i pokoje što važne, što zanimljive informacije o Škrabici, da se podsjetimo kako inače funkcionira, i kako će, nadamo se, uskoro opet funkcionirati.

Osim guštanja u odličnoj svirci, jednom mjesečno Škrabica vam pruža priliku da učinite dobro djelo. Naime, upad se ne naplaćuje, a u svirku koju ćete čuti uloženo je vrijeme, trud, entuzijazam, pa je onda fer i suvislo da glazbenici dobiju nešto zauzvrat. A to 'nešto' su dobrovoljni novčani prilozi koje publika može ubaciti u škrabicu. Sva prikupljena lova ide glazbenicima. Osim toga, Škraba je drugačija i po tome što se izvođače sluša u tišini. Nema razgovaranja, bilo međusobno, bilo na mobitel, žamora, šuškanja, šaptanja i došaptavanja zato jer je to bezobrazno i omalovažavajuće prema izvođačima, a i ne bi se ništa čulo jer je svirka akustična, nema struje. Pa ako biste dali ruku u vatru da nema tog mjesta gdje možeš slušati muziku u tišini i stvarno je, baš stvarno dobro čuti, nemojte. Dođite nam na Škrabu i doživite to skoro pa endemsko iskustvo.

Škrabicu je 2010. osmislio i pokrenuo Ante Perković, a ubrzo je pozvao Ninu Romić i Luku Belanija da mu se pridruže u vođenju ovog programa. Od proljeća 2012. do početka 2016. godine organizacijsko-promocijski volan Škrabice u ruke je preuzeo Adam Semijalac (Bebè Na Volè), a njega je pak naslijedio Andrija Škare koji je Škrabom kormilario do konca 2018. Od početka 2019. do jeseni naš najstariji i najdraži glazbeni program vodila je mlada i vrijedna Ivana Krešić, a nakon što se Ivana preselila u Prag, njen je posao nastavila jednako mlada i ništa manje vrijedna Valentina Sertić. Sada Škrabicu vodi naš dugogodišnji suradnik, suvoditelj nekadašnjeg Audio kluba@Booksa, susjed, prijatelj i povremeni DJ za rodbinu i prijatelje Matej Ivušić.

POVRATAK NA VRH STRANICE