Strip-tease Matka Vladanovića: Dušan Gačić

Utorak, 20.09.2016 u 19:00
Large_du_an_ga_i_

Ljeto je završilo i vrijeme je da se strip ponovno vrati u Booksu. Nakon godišnjih odmora, na prvoj tribini Strip-tease Matka Vladanovića u sklopu Booksinog Književnog budoara družit ćemo se s likovnjakom, ilustratorom, stripašem i animatorom Dušanom Gačićem.

Dušan Gačić rođen je 11. travnja 1958. u Zagrebu. Od 1976. do 1981. student je zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, koju je i završio diplomiravši na pedagoškom odsjeku 1981. Stripove i ilustracije objavljivao je u brojnim časopisima ("Patak", "Arkzin", "Modra lasta", "Flit", "Kvadrat", "Homo volans",...), napravio je animirane filmove po motivima poezije Vladimira Nazora i Vjekoslava Majera, a dohvatio se i Krleže – malo u stripu ("Banket u Blitvi"), a malo u animiranom filmu ("Cristobal Colon"). U posljednje vrijeme u formi strip-kolumne komentira društvo, politiku i sveopću egzistenciju. Gačićev rad nije iscrpljen s ovih par usputno navedenih referenci, no kad bi sve napisali ovdje, o čemu bismo onda pričali na tribini?

Gačić je, u različitim funkcijama, već nastupao u Booksi, no ovo je prvi put da ga predstavljamo kao autora. Uz uobičajena pitanja poput 'gdje si bio?' i 'što si radio?' razgovarat ćemo i o odnosu likovnosti i stripa, o sukladnosti poezije i pripovijedanja kvadratima, o ratnom pismu stripa (posebno izraženom u Flitu #8 i zborniku radova "Domovinski rat u stripu" ) te o svemu što nam padne na pamet. Šteta je to propustiti.

Svi ste pozvani/e!

POVRATAK NA VRH STRANICE