'Strip-tease Matka Vladanovića': Jurica Starešinčić i Goran Duplančić

Utorak, 17.02.2015 u 19:00
Large_plakat

karikatura: Jurica Starešinčić

Početkom godine zatekla nas je vijest o pokretanju novog strip-časopisa. Smješten na mrežnoj adresi www.mojstrip.com, časopis je u kratkom roku izazvao veliko zanimanje kako slučajne publike tako i strip-autora kojima se, nakon gašenja Q-a, ponovno otvorio prostor za objavljivanje stripova na granici komercijalnih i eksperimentalnih. 

U skladu s korporativnim ambicijama i paklenim (iako ne eksplicitno izrečenim) naumom pokoravanja domaće i svjetske strip scene, donosimo misiju i viziju spomenutog časopisa: 'Misija MojStrip.com časopisa je da generira nove stripove koje njihovi sjajni autori možda ne bi ni stvorili da ih postojanje ovog internetskog časopisa nije motiviralo i da te stripove na bilo koji mogući način učini dostupnima što je moguće većem broju čitatelja jer to zavrjeđuju i autori i čitatelji; a vizija MojStrip.com časopisa je zdrava domaća scena koju čine stripovi kvalitetnih domaćih autora koji su napisani i nacrtani za domaću publiku koja te iste stripove čita i voli.'

U Booksu nam dolaze urednici MojStrip.com-a, Jurica Starešinčić i Goran Duplančić s kojima ćemo prozboriti riječ ili dvije o samom časopisu, novijem hrvatskom stripu i ostalim projektima koji nas očekuju u budućnosti.

Jurica Starešinčić je uzgajivač batata i stevije iz popularnog Mahična. Član je Društva hrvatskih filmskih kritičara (što ga podsjeća da vjerojatno opet nije platio članarinu), uredništva Hrvatskog filmskog ljetopisa i redakcije Filmskog enciklopedijskog rječnika (koji će se, ako ga dovoljno dugo bude ignorirao, nekad nekako sam od sebe napraviti među zidovima Leksikografskog zavoda). Jedan je od grobara kultnog strip časopisa Q strip (kojem je nedvosmisleno presudilo Juričino petljanje u uredništvo nekako pred gašenje). Svojom je uredničkom nekompetencijom pokušao uništiti i Libru Liberu i jedan broj 14 dana, ali to nije prošlo tako glatko. Crtao je, pisao, animirao itd. za toliko časopisa, radija, web portala i klijenata da se više ne sjeća svih, a bogme mu ih se ne da ni otipkavati ovdje. Bilo ih je puno. I svi su bili sjajni. I nisu svi ugašeni čim se u njima pojavio (iako, statistika preživljavanja je zabrinjavajuće niska). Sad je jedan od urednika i autora MojStrip.com. Sirota, sirota web stranica.

Goran Duplančić je rođen u Splitu 1972. Magistrirao (2000.) i doktorirao fiziku (2004., a ovdje donosimo naziv disertacije ne zato što je u ovom kontekstu važno, nego zato što nam super zvuči iako ni riječ ne razumijemo: 'Ekskluzivna dvofotonska anihilacija na par nabijenih pseudoskalarnih mezona u formalizmu perturbativne kvantne kromodinamike'). Radi na Zavodu za teorijsku fiziku Instituta Ruđer Bošković, ponekad predaje poneki kolegij na PMF-u i crta stripove. Ne znamo gdje je objavljivao znanstvene radove jer ne pratimo ta izdanja, ali znamo da je stripove objavljivao u Q strip magazinu, Sergej stripu, u svim inicijativama koje je darkomacan.com ikad organizirao (a bilo ih je puno), dok se posebno istaknuo modernim klasikom Na mestu Vojna.

Dođite svi!

POVRATAK NA VRH STRANICE