Strip-tease Matka Vladanovića: Ninoslav Kunc

Utorak, 22.03.2016 u 19:00
Large_najzabavnije_kuncutarije

Mnogi od vas pamte ime Ninoslava Kunca, prisutno je na stripovskoj sceni još od Poleta, a neki od vas tek će ga upoznati. Uostalom, sad je za to prava prilika. Prije nekih pola godine svjetlo dana ugledala je pozamašna zbirka stripova nazvana Najzabavnije Kuncutarije (Strip Forum, 2015.). Zbirka donosi izbor autorovih radova objavljivanih tijekom godina u nizu raznolikih izdanja (Polet, Modra lasta, Studentski list, Student, Vidici, Mladina, Matka, Patak...), a složit ćete se da je daleko zgodnije sve to imati okupljeno na jednom mjestu, nego kopati po sumnjivim arhivima praćeni čudnim pogledima knjižničara.

Ako ste u posljednjih četrdesetak godina, koliko se bavi stripom i ilustracijom, uspjeli propustiti Ninoslava Kunca, krajnje vam je vrijeme da ga upoznate. Ako niste, tada vam ne treba ništa posebno govoriti već sami znate gdje i kada trebate biti (dobro, ne znate, al' piše u sljedećem paragrafu).

Koliki je utjecaj Novog Kvadrata na suvremeni hrvatski strip, trebaju li nova vremena novu Sjenu te kako angažirani strip kotira u vremenu političke korektnosti i agresivnih, razarajućih odgovora na kritiku i satiru samo su neka od pitanja na koja ćemo potražiti odgovor na ovoj tribini. Kome će pomoći, evo i FB događanja.

Završimo ovaj poziv riječima naših sponzora...ovaj, izdavača....nitko ništa ne sponzorira:

Dobro došli u čudesni svijet Kuncutarija. Ova zbirka stripova Ninoslava Kunca, poznatog hrvatskog umjetnika, izbor je njegovih djela u periodu od preko trideset godina. U neobičnoj i raznovrsnoj monografiji pronaći ćete mnoge njegove poznate i nagrađivane radove, kao i neke posve nove, još neobjavljene.

Niz Najzabavnijih Kuncutarija nije zamišljen kao obična, konfekcijska zbirka stripova, već se radi o vrlo studioznom i pomno osmišljenom pregledu rada ovog autora, obogaćenom nizom tekstova o stripu, Novom kvadratu, odnosno, cjelokupnom plodnom razdoblju "novog vala” u stripu. Zbirka je i bogato ilustrirana kako bi se bolje shvatio kontekst u kojem su stripovi nastali.

Ovaj, rokerskim rječnikom rečeno, best of Kuncoslava Nina, ugodna je šetnja kroz jedan izuzetno zanimljiv i vrlo vitalan medij u kojem ovaj neumorni autor pokušava potvrditi kako umjetnosti ne poznaje granice.

Strip-tease Matka Vladanovića serija je tribina koja se, kako joj i naziv kaže, bavi stripom i dio je Booksinog književnog programa nazvanog Književni budoar.

Ako želite primati obavijesti o tribinama u sklopu Književnog budoara pošaljite nam poruku na booksa@booksa.hr i poslat ćemo vam sve važne informacije ravno u poštanski sandučić!

POVRATAK NA VRH STRANICE