Strip-tease Matka Vladanovića: Zograf

Utorak, 16.05.2017 u 19:00
Large_picture_2588

Aleksandar Zograf, pravim imenom Saša Rakezić, ušao je u četvrto desetljeće bavljenja stripom i srodnim djelatnostima. Od '86. pa do danas objavljivao je stripove gdje god i kad god je stigao, a dobar dio njih dobacio je izvan granica Srbije - izvorišta svih njegovih muka, veselja, komentara, kritika i neuroza. U tih trideset i nešto godina neumornog prakticiranja i promoviranja 'autorskog stripa' postao je jedna od legendi strip-scene, a njegova poetika na granici novinarstva i poezije ostavila je traga u više naraštaja srpskih strip-autora.

Stripovi su mu objavljivani u SAD-u, Francuskoj, Grčkoj, Švedskoj, Italiji, Norveškoj, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj pa čak i u Hrvatskoj (Tušta i tma, VBZ 2005.). Tušta i tma okupljala je Zografove strip-kolumne nastale u tjedniku Vreme, a dvanaest godina kasnije vratio se na mjesto zločina i u knjizi Mala otkrića donio strip-priče o kojima kaže:

„Kada sam započeo da radim na stripovima za nedeljnik Vreme, a bilo je to 2003. godine, nisam imao pojma kuda sve to vodi.  Zapravo, nisam ni imao vremena da razmišljam, jednostavno sam svo raspoloživo vreme provodio koncipirajući nove priče prema temama koje su me tog momenta zaokupljale, i zatim sve to ucrtavao u table svojih stripova, i tako svake sedmice unedogled. Iako je svaka storija bila celina za sebe, ispostavilo se da je postojao krug tema koje sam obrađivao – opisi mesta gde sam putovao, članci i fotografije koje sam pronašao na buvljim pijacama... Jedno od najvećih zadovoljstava za koje znam je radost otkrića. To je radost koju možemo da iskusimo na dnevnom nivou, i to ni u čemu ne umanjuje zadovoljstvo velikih životnih uvida, snažnih, burnih doživljaja koji menjaju pravac vašeg života. Ideja je da prosto dozvolite sebi da se prepustite užitku u malim stvarima, koja su, tokom ljudske putanje ovim životom, načičkana svuda po stazama kojima prolazimo".

Trbinu uređuje i vodi Matko Vladanović a dio je Booksinog književnog programa nazvanog Književni budoar.


 

POVRATAK NA VRH STRANICE