Strip-tease Matka Vladanovića: Zrinka Ostović i 'Antijunakinje'

Utorak, 12.04.2016 u 19:00
Large_zrinka_ostovi__-_antijunakinje

Priča o stripu i devedesetima ima barem dva lica. Jedno je ono poznato, blještavo, formirano iz američkog sna i sna o Americi, začeto Macanovim i Biukovićevim Grendelima pa dorađivano perima i kistovima brojnih crtača što su se otputili preko bare jednom kad su vrata bila odškrinuta. Ako je prvo lice blještavo i osunčano, drugo je vazda u sjeni. Novčić narativa o devedesetima rijetko se okreće. U njega zaglédaju samo povjesničari, antologičari i sumnjivi pojedinci što sjene arhivâ vole više od svjetala pozornice. Ponekad pak, o njemu pričaju i akteri. Ili akterice.

Dobar dio domaćih stripova devedesetih još uvijek je razasut po raznim službenim i poluslužbenim časopisima pa je svako okupljanje tih radova na jednom mjestu prilika za novo upoznavanje i revalorizaciju. Jedno od takvih okupljanja je i nedavno objavljena „antologija" radova Zrinke Ostović nazvana Antijunakinje (Vedis i Ogranak Matice hrvatske Senj, 2016.).

Zrinka Ostović stripovsku je karijeru započela početkom devedesetih, najprije u Večernjem listu, potom u specijaliziranom ženskom časopisu Kareta, a nakon toga njeni su se crteži razlili po raznim revijama, pridonoseći životu medija koji je tijekom tog desetljeća bio na koljenima. Objavljivala je stripove u francuskim, američkim i britanskim časopisima, sudjelovala na bijenalnim izložbama ženskog stripa u Ferrari i samostalnim izložbama u Zagrebu i Chicagu, radila na brojnim stripovima za djecu, bila uvrštena u zbornike i antologije, radila na slikovnici za slijepe i projektu multisenzorskih izložbi i cijelo to vrijeme, riječima Ljubice Heidler, „ostala kritična, ponekad sarkastična, duhovita i svoja".

Na ovoj tribini, uz podršku urednika i izdavača Veljka Krulčića, Zrinka Ostović pripovijedat će o Antijunakinjama, devedesetima, dječjim pravima, edukativnoj umjetnosti i svemu što je se voditelj tribine Matko Vladanović sjeti pitati. Kome će koristiti, evo i Facebook događanja.

Strip-tease Matka Vladanovića serija je tribina koja se, kako joj i naziv kaže, bavi stripom i dio je Booksinog književnog programa nazvanog Književni budoar.

Ako želite primati obavijesti o tribinama u sklopu Književnog budoara pošaljite nam poruku na booksa@booksa.hr i poslat ćemo vam sve važne informacije ravno u poštanski sandučić!

 

POVRATAK NA VRH STRANICE