Sumrak demokracije: tajni sporazumi TTIP i CETA

Četvrtak, 11.02.2016 u 19:00
Large_graf

Iza zatvorenih vrata, tajno i bez mogućnosti utjecaja građana u tijeku su pregovori oko Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva - TTIP (EU-SAD) te Sveobuhvatnog ekonomskog i trgovinskog ugovora - CETA (EU-Kanada).

Radi se o tzv. sporazumima o slobodnoj trgovini koji bi, tvrde mainstream ekonomisti, političari i mediji, trebali stimulirati ekonomiju brišući trgovinske barijere. Kako su carinske barijere između EU, SAD-a i Kanade ionako na povijesno najnižim nivoima, TTIP i CETA najviše će se odraziti na one necarinske, poput stečenih radničkih, socijalnih, ljudskih ili ekoloških prava te demokratski usvojenih regulativa.

Ono što je posebno problematično je Investor State Dispute Settlement - ISDS klauzula. Radi se o pravnom mehanizmu koji omogućuje investitoru da tuži državu na privatnom tribunalu ukoliko smatra da mu je neka državna odluka, mjera ili regulativa ugrozila očekivani profit. Najnoviji primjer funkcioniranja ISDS-a je 15 milijardi dolara teška tužba naftne korporacije TransCanada protiv SAD-a zbog odustajanja od projekta Keystone XL, naftovoda koji bi transportirao gorivo eksploatirano metodom frackinga. Također, privatnom sektoru bit će omogućeno sudjelovanje u donošenju budućih regulativa kroz tzv. regulatornu suradnju. Suverene države bi pri donošenju novih regulativa bile obavezne posavjetovati se s korporacijama. Uz to dolazi i do usklađivanja kao i međusobnog priznavanja postojećih regulativa. Primjerice, u EU je u kozmetici zabranjeno oko 1200 spojeva, a u SAD-u samo njih 11.

O svemu ovome posjetitelje će detaljnije informirati članovi platforme Zaustavimo TTIP:
Jakov Kolak, KSFPZG
Duje Prkut, GONG
Hrvoje Radovanović, Zelena akcija

Problematika TTIP-a i CETA-e iznimno je važna i zahtjeva uključivanje što većeg broja građana u proces praćenja i otpor njihovom donošenju, budući da će oni imati razoran utjecaj na sve segmente naših života. Dođi i informiraj se!

POVRATAK NA VRH STRANICE