11.11.2015
Large_booksa_otvorena_002


Miljenka Buljević – suosnivačica Bookse (zajedno s Majom i Vanjom, molimo pogledati na kraj ovog popisa). Kano stijena postojana. Vodi projekte, književne tribine, međunarodnu suradnju i što već zatreba. Vladarica iz sjene, rekli bi neki. Katica za sve, rekla bi Mika. Završila je engleski i češki. Puno putuje, sudjeluje u razno-raznim mrežama i forumima jer nije mali posao valjano pozicionirati Booksu na međunarodnoj sceni. Stručnjakinja za brzopotezno pakiranje i baklavu.
Dušica Parezanović – brine o financijama i administraciji, ako ćemo baš onako strogo službeno. Ako ćemo kako jest stvarno, njezin utjecaj seže puno, puno dalje. Dušica je duša ureda i pozna, prati i brine se za barem 3/4 nezavisne kulturne scene u gradu (a i šire). Na diplomi joj piše da je završila opću književnost i teoriju književnosti, ali to bi valjalo premaljati korektorom i napisati 'globalistiku'. Ako nekome zatreba tableta protiv bolova, ili bilo što korisno i praktično, prvo se pita Dušicu. Ima rijetku sposobnost da dogodovštine iz života prepričava tako zanimljivo, zabavno i originalno da uvijek hoćemo još.
Ana Profeta – komunicira sa svime sa čime se može i mora komunicirati (članstvo, mediji, izvođači, gosti…). Kad nema nekoga s kime bi komunicirala, čini to sama sa sobom. To nisu trenuci u kojima raste vidljivost kluba, još manje njegova respektabilnost. Završila je engleski i talijanski, štrebsa, ponekad šoferka. Uporna, ali ponešto raspršena zagovaračica astrologije (kako Blizanci obično jesu) koja za sve glitcheve krivi pun Mjesec ili retrogradni Merkur.
Ivana Dražić - uređuje portal booksa.hr i radi još svašta, svašta, a najčešće odgovara na naša pitanja o (ne)pravilnostima u pravopisu. Sudbina lektorice, što ćete. Ivanu krasi titula diplomirane kroatistice i povjesničarke umjetnosti.
Magdalena Sofeska Isakoski - radila je u Booksi davne 2007. i eto nam je opet! Magde hendla sve što ima veze s međunarodnim preganjima (poput situacije kad smo htjeli kupiti Grenland, ali...) i uredsko-upravljačkim zavuzlancijama.
Ivan Šamija - na živo vodi tribinu Poezija na živo na kojoj možete čuti još neobjavljene pjesme naših vrsnih pjesnikinja i pjesnika. Možete komentirati, pitati, predložiti štogod, dapače!
Katarina Luketić - jako puno čita domaću književnost, ali srećom stigne i kod nas voditi tribinu posvećenu suvremenoj književnoj produkciji. 
Zoran Ferić – čakra za ponos nam se svaki put malo jače zavrti kad kažemo kako je Ferić 'naš kućni pisac'. Ima više od deset godina kako u Booksi vodi Radionicu kreativnog pisanja kratke priče. Gostovao je na toliko književnih događanja kod nas da to više ne možemo pobrojati. I još uvijek nam nije dosadio, upravo suprotno. Fero kaže kako je i njemu s nama lijepo. Pristojan je on gospodin.
Dorta Jagić – bilo je to ovako. Grupica Booksinih članova došla nam je i rekla: „Dobar dan. Mi bismo htjeli ići na radionicu poezije i mi bismo da je vodi Dorta Jagić“. Zaključili smo kako nemamo ništa protiv. Dorta je zaključila isto. Ostalo je povijest. Talent za poeziju i talent za pedagogiju, snaga, intuicija i kreativna pomaknutost = Dorta. Ovo je jedna od onih suradnji koja se od samog starta pokazala kao pun pogodak. 
Davor Konjikušić – mnoge je dane (ili barem popodneva) naš dugogodišnji član Davor proveo radeći, razgovarajući, dogovarajući poslove u Booksi. I tako se desilo da je jednog od tih dana došao s prijedlogom da u Booksi pokrene radionicu umjetničke fotografije. Zamišljeno, odrađeno. Davor je odličan pripovjedač, samo što ne koristi riječi već fotografije. Dobra priča je dobra priča ma kojeg oblika bila.
F.B. – svakog petka ujutro papagalo Tibor na Booksinom pragu ostavi svitak s novim izdanjem kolumne Pisma pukovniku koju potpisuje F.B. Nismo sigurni je li čovjek, vanzemaljka, super inteligentna bakterija ili dron. Navodno osim kolumne piše i Nepoznatu povijest Bookse. Kako god, ok nam je s njim/njom. Poznavanje gramatike i pravopisa mu/joj je na visini i ne gnjavi ako mu/joj Tibor donese zavežljajčić s honorarom koji dan kasnije od uobičajenog.
Age – žena zlatnih ruku. Da nam nije nje, Booksa bi izgledala kao by the book kliše prostora s knjigama iz crtića – puno prašine i paučina visi iz svih kutova. Da ne kažemo kako se jedino Age sjeti zaliti onu biljkicu koju imamo u izlogu, a kad budu neki blagdani ili rođendan, donese nam kolača. Jel može bolje? Ne može. Basta.
Vanja Bjelić Pavlović – suosnivačica Bookse, prva urednica portala booksa.hr, žena koja je zajedno s Mikom hendlala sve – klub i sva događanja u njemu, bivšu knjižaru, administraciju, financije… Ne prođe dan a da netko od vas ne dođe u klub i pita: „Di je Vanja?“, ili „Kad će Vanja doć?“. Vanja ne radi više u Booksi, sad nam je konzultantica za više-manje sve što zatreba. Pokrenula je svoj biznis i mogli bismo reći kako joj držimo palčeve da uspije, ali to je skroz nepotrebno jer čega se Vanja primi, to Vanja i obavi pa je uspjeh neupitan. To je empirijska činjenica.
Maja Župan – suosnivačica Bookse koja već odavno ne radi u klubu, ali je duhom itekako prisutna. Uvijek u pravom trenutku uskoči savjetom, informacijom, konkretnom podrškom. Kad se svaki dan nosiš s pojmovima kao što su umjetnost, kultura, nezavisna scena, društveni angažman, neprofitni sektor i slično, super je korisno imati osobu kao što je Maja – uzemljenu, taktičnu, dobronamjernu i u poduzetništvu izverziranu – da ti usidri fokus i fino pospremi prioritete tamo gdje im je mjesto.
Dunja Kučinac, Luka Ostojić i Mateja Pavlic trojac je s kojim smo nemali broj godina dijelili ured pa iako nije lijepo nikoga isticati, njih moramo. Dunja je vodila Centar za dokumentiranje nezavisne kulture (i radila još svašta), Luka je uređivao portal booksa.hr (i radio još svašta) i Mateja je hendlala događanja u klubu i administraciju (i radila još svašta). 
A tu onda još i Matko Vladanović koji je vodio tribinu posvećenu stripu, SF tribinu vodio je Aleksandar ŽiljakLuka Šipetić i Tomislav Augustinčić vodili su tribinu Krnja književnost, Andrija Škare i Ivana Krešić vodili su Škrabicu, Matej Ivušić i Leonard Jurić kormilarili su Audio klubom@Booksa...
Ante Perković – prijatelj, suradnik, komšija, generator odličnih ideja. Dugo je bio s nama, još nam nije do kraja jasno da ga više nema. Ante je pisao za portal booksa.hr, koncept Škrabice njegova je ideja, kao i Audio klub@Booksa. 'Svi me vole dok me ne upoznaju' naziv je Antinog prvog albuma. Mi smo ga upoznali i baš zato zavoljeli. Ante nam baš nije vjerovao, ali s time mu nismo mogli pomoći. Jako nam fali.

Ekipu iz klupske kafeterije - poznatije kao šank čine mnogi super ljudi kojih je u ovih 13 godina koliko Booksa postoji bilo toliko da sve njihove biografije ne stanu na ovu stranicu. No bez njih Booksa sigurno ne bi bila to što jest i zato HVALA najdivnijoj Martini N. na svijetu, Goranu B., Goranu U., Domagoju, Evi, Adamu, Vanji, Dragi, Maji B., Maji S., Marini, Tomi, Zorani, Thanu, Kirilu, legendi Saletu, Idži, Klari, Marti, Antoniju, Idi, Vladi, Tei, Nadi, Luki, Ivanu T., Tamari, Glorii, Vlasti, Jakovu, Jakši, Lauri, Mii, Karli, Marini, Vjeki, Maji F., Greti...

POVRATAK NA VRH STRANICE