17.12.2015
Large_014


Klub Booksa najdugovječniji je program udruge Kulturtreger koji se uspješno provodi već dvanaestu godinu zaredom, ali daleko od toga da je to jedino čime se bavimo.

Krenimo s književnošću koja nam je glavno polje djelovanja. Pristup književnosti na kojem inzistira Književni program udruge temelji se na neformalnosti, otvorenosti, poticanju izražavanja kritičkog mišljenja, interakciji s publikom i davanju prostora novim, inovativnim pa i eksperimentalnim pristupima književnom stvaralaštvu. Naš književni program zove se Književni budoar - kliknite i pogledajte što se sve nudi.

Od 2007. vodimo i portal booksa.hr koji na dnevnoj osnovi prati domaću i stranu književnu produkciju, sustavno predstavlja mlade hrvatske književnike i književne kritičare iz Hrvatske i regije, donosi informacije o književnim događajima u zemlji i inozemstvu, te objavljuje literarne radove i kolumne. Tu su još i natječaji iz područja književnosti, baza novih naslova i vijesti.

Treći program udruge je Centar za dokumentiranje nezavisne kulture koji radi na prikupljanju, arhiviranju i digitaliziranju građe koju je proizvela nezavisna kulturna scena od kraja 1980tih do danas. Ovaj program provodimo u partnerstvu s organizacijom Kurziv. Centar djeluje u klubu Booksa i radi na predstavljanju građe široj javnosti organiziranjem malih izložbi u prostoru kluba te na edukaciji organizacija nezavisne kulture u Hrvatskoj i regiji.

Kulturtreger je pokrenuo i Reviju malih književnosti, festival koji domaćoj javnosti predstavlja mlade književnike koji su afirmirani u svojim zemljama no čija djela nisu objavljena u Hrvatskoj. Revija malih književnosti dosad je hrvatskoj čitateljskoj publici predstavila mlade pisce i spisateljice iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Albanije, Kosova, Rumunjske, Bugarske, Makedonije i Grčke. 2015. godine Revija je predstavila mlade autore iz Latvije, Litve i Estonije, a 2016. njihove kolegice i kolege iz zemalja Beneluxa. Potom je uslijedio zaokret prema istoku pa su na Reviji gostovali književnici i književnice iz Sirije, Libanona, Palestine, Jordana, Maroka, Tunisa, Libije, Alžira... 

Edukacijski program udruge čine Radionica kreativnog pisanja proze koju već deset godina vodi jedan od najcjenjenijih hrvatskih pisaca, Zoran Ferić. Tu su potom i Radionica kreativnog pisanja poezije koju vodi nagrađivana pjesnikinja Dorta Jagić, te Drugi kadar - radionica umjetničke fotografije koju vodi fotograf i aktivist Davor Konjikušić.

Prije dvije godine udruga je bila nositeljica regionalnog EU projekta Criticize This! kojem je cilj bio izobrazba i afirmacija mladih kritičara umjetnosti, a kojeg je financirala EACEA (Education, Audiovisual and Culture Executive Agency) u sklopu EU programa Kultura 2007-2013. Trenutno je Kulturtreger partner u provedbi projekta Prošireni estetički odgoj/ Aesthetic Education Expanded kojeg je nositelj Multimedijalni institut iz Zagreba, a projekt se finacira u sklopu programa Kreativna Europa. Kulturtreger je član i međunarodne književne platforme LAF (Literature Across Frontiers) čiji se rad također financira iz programa Kreativna Europa i partneri smo u EU projektu Literary Europe Live.

Zahvaljujući višegodišnjem kontinuitetu rada i iskustvu u organiziranju, provedbi i promociji kulturnih događaja Kulturtreger je uspostavio kvalitetnu i dugotrajnu suradnju s hrvatskim i regionalnim udrugama, institucijama i organizacijama koje se bave književnošću i nezavisnom kulturom. Redovito surađujemo s festivalima (npr. Festival europske kratke priče), strukovnim udruženjima (Hrvatsko društvo pisaca, Društvo hrvatskih književnih prevodilaca), klubovima (Molekula iz Rijeke, Multimedijalni institut, Močvara i Medika iz Zagreba, Rojc iz Pule), mrežama (SU Klubtura, SU Operacija grad, Mreža mladih Hrvatske), hrvatskim i organizacijama/institucijama iz EU i regije (Kurziv, Domino, ZG Pride, SEEcult, Eurozine...).

Financiju podršku radu udruge dosad su pružili Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb – Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura nova, EACEA (Culture 2007 – 2013), EU program Kreativna Europa, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Financijski godišnji izvještaj 2014
Narativni godišnji izvještaj 2014

Financijski godišnji izvještaj 2015
Narativni godišnji izvještaj 2015

Financijski godišnji izvještaj 2016
Narativni godišnji izvještaj 2016

Financijski godišnji izvještaj 2017
Narativni godišnji izvještaj 2017

Narativni godišnji izvještaj 2018.
Financijski godišnji izvještaj 2018.

Narativni godišnji izvještaj 2019.
Financijski godišnji izvještaj 2019.

Izvješće neovisnog revizora o revizijskom uvidu

 

POVRATAK NA VRH STRANICE