Tribina "Richterova igra" - strip Dunje Janković

Subota, 02.12.2017 u 17:00
Large_neglectedangles_cmyk_3_smaller

Strip Richterova igra, koji potpisuje umjetnica Dunja Janković, objavljuje se u povodu retrospektive Vjenceslava Richtera u MSU, i donosi  vizualne i tekstualne interpretacije kako  izdvojenih djela iz Richterova opusa tako i polemika vezanih uz grupu EXAT 51, te teorijskih promišljanja arhitekture i vizualnosti općenito. Stripovska se naracija u pojedinim fragmentima odvija kroz dijalog i igru dvoje avatara, a moguće je nastaviti ju i na mrežnom sučelju. Oblikovana u duhu kasnih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada računala sve više postaju roba široke potrošnje i distribucije i sredstvo za igru, Richterova igra u crtežu i tekstu polazi od Vjenceslava Richtera kao ključne osobe sistemskog i spontanog mišljenja i djelovanja.

U Muzeju suvremene umjetnosti, u subotu, 2.12. u 17 sati o stripu Richterova igra, ali i o stripu koji se bavi poviješću umjetnosti i mogućem mediju muzejske medijacije, govorit će autorica Dunja Janković, urednice Vesna Meštrić i Jasna Jakšić, a razgovor će moderirati voditelj strip tribine u klubu Booksa, Matko Vladanović 

Dunja Janković je interdisciplinarna umjetnica koja u svojem radu koristi intuitivne kolaže, uranjajuće instalacije, stripove i apstraktno pripovijedanje, glazbu i video. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i na School of Visual Arts u New Yorku. Izlagala je širom svijeta i radovi su joj objavljeni u brojnim stranim časopisima. Osnovala je eksperimentalni umjetnički projekt Škver u Malom Lošinju, te suorganizirala festival eksperimentalnog stripa i narativnih umjetnosti THE PROJECTS u Portlandu gdje je i podučavala eksperimentalni strip pri Independent Publishing Resource Center. Živi i radi u Barceloni i Lošinju.

Tribinu zajednički organiziraju Muzej suvremene umjetnosti Zagreb i Kulturtreger/ klub Booksa.

POVRATAK NA VRH STRANICE