Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
23.02.2023. u 19:00 @ Booksa

Helena Klakočar i Aleksandar Zograf u Booksi

Large untitled design  12 Vizuali s naslovnica knjiga Helene Klakočar i Aleksandra Zografa.
Srijeda
15.02.2023.

Povratak na mjesto zločina provodni je motiv ovog susreta. I Helena Klakočar i Aleksandar Zograf gostovali su u Booksi pred koju godinu (u slučaju Klakočar, prošlo ih je skoro pa deset), pričajući o vlastitim stripovima i životnom putu strip-autora. I Helena Klakočar i Aleksandar Zograf u svojim su se novim stripovima vratili na poprišta Drugog svjetskog rata. Klakočar u El Shatt, kompleks izbjegličkih logora kojeg se, makar iz usmene predaje sjećaju mnogobrojne dalmatinske obitelji, a Zograf na prostore Banata, Bavarske, Bora, Münchena, Rima i San Francisca (Priče iz Drugog rata).

U razgovoru s autorima predstavit ćemo njihove nove stripove i pokušati odgovorit na neka pitanja poput: Zašto u osvit generativnog AI-ja još uvijek imamo potrebu pričati (i crtati) o Drugom svjetskom ratu? Živimo li „u društvu koje neprestano zaboravlja i izvrće svoju prošlost“? Ima li ikakve veze između izbjeglica iz El Shatta i izbjeglica na brodovima diljem Mediterana?

S njima će razgovarati Matko Vladanović.

Facebook event je na linku.

Događaj je organiziran u suradnji s Udruženjem za razvoj kulture "URK", klubom Močvara.

Helena Klakočar (1958.) karijeru je započela osamdesetih. Njeni stripovi su bili objavljivani u Poletu, Vidicima, Heroini, Mladini i mnogim drugim časopisima, a radila je u Zagreb filmu kao animator i autor. U multimedijalnoj grupi ZZOT je sa suradnicima spajala strip i animaciju u instalacije i performance te su tako gostovali u okviru Dokumente 8 i nekih drugih umjetničkih festivala po Europi. Najveći samostalni uspjeh postigla je strip-dnevnikom Nemirno more kojim je bilježila svoje putovanje katamaranom u Grčku. U njemu opisuje mjesece koje su preživjeli tamo zaustavljeni ratom u Hrvatskoj koji je izbio za vrijeme njihovog ljetovanja na Mediteranu. Fotokopije dnevnika je slala prijateljima što je rezultiralo premijernim tiskom u Briselu na francuskom jeziku 1999. (nakladnici Freon i L'atelier d'Edition). 2000. na festivalu frankofonskog stripa u Angoulêmeu je ta knjiga nagrađena kao najbolji strani strip-album. Time je postala jedna od malobrojnih autorica dosad nagrađenih na tom najvećem europskom festivalu stripa. Nagrada ju je zatekla za vrijeme studija animacije i slikarstva u Nizozemskoj te je bila pozivana da surađuje na mnogim festivalima i časopisima Poze (Nl), Bashi Boozuk (Fr), časopis ZAREZ (Hr) i Mojstrip.com. Nemirno more 1 i 2 su objavljene u Srbiji, Sloveniji i Italiji. U Hrvatskoj je tiskano 5 njenih knjiga (pri nakladniku Vedis), a El Shatt /fragmenti su tiskani pri Umjetničkoj organizaciji Javni prostor.

Aleksandar Zograf je jedan od najznačajnijih srpskih strip autora. Iza pseudonima krije se Saša Rakezić (1963), umjetnik rođen u Pančevu koji iza sebe ima skoro 40 godina autorskog rada. Počeo je kao fanzinaš, ali je to nedugo kasnije preraslo u suradnju sa tada vodećim jugoslavenskim časopisima za umjetnost i kulturu, kao što su NON, Ritam, Rock i Mladost. Od početka devedesetih objavljuje pretežno u inozemstvu - najčešće u SAD-u, ali i u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj. Surađivao je s autorima poput Jima Woodringa, Marka Martina, Ricka Veitcha i Roberta Crumba.

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.

Booksa preporučuje

U moru odličnih naslova, književnica i književnika, moramo i mi imati neke favorite! Bilo da se radi o nečem 'mainstream' što vam želimo predstaviti u novom svjetlu, ili o nečem malo više 'underground' na što vam želimo svrnuti pozornost, ili je pak riječ o nečem što nam je sad, eto, baš super i moramo to svima pokazati, možete biti sigurni da se nećete dosađivati ako zalutate na pokoji razgovor ili tribinu o knjigama i autorima s naše liste.   

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Large miki solus bup 2

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu