Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija
02.09.2021. u 19:00 @ Booksa

'Zajedno' s Ece Temelkuran

Large 145735529 256345892519526 6688157754935292999 n
Srijeda
23.06.2021.

U parku ispred Bookse gostovat će turska književnica i novinarka sa zagrebačkom adresom Ece Temelkuran. S njom će razgovarati Miljenka Buljević

Razgovor dvije dugogodišnje prijateljice bit će pravi praznik za Booksinu publiku i prilika da se pretresu važne književne i društvene teme. Pored predstavljanja književnog rada Ece Temelkuran koja već godinama živi i radi u Booksinom kvartu, fokus razgovora bit će usmjeren na njene posljednje dvije publicističke knjige (u izdanju Naklade Ljevak) u kojima autorica problematizira suvremena društvena gibanja. U svojim paralelnim i jednako intenzivnim karijerama novinarke i književnice, Ece se bavi temama koje su u Turskoj izrazito kontroverzne, poput kurdskog i armenskog pitanja, ženskog pokreta i pitanja političkih zatvorenika, ali i temama društvene promjene u suvremenim zapadnim društvima.  

Ova dobitnica nagrade Turske udruge za ljudska prava Ayşe Zarakolu za slobodu misli 2008. je zbog svog dosljednog angažiranog novinarskog rada postala nepoželjna u turskim medijima, zbog čega se i svojedobno preselila u Zagreb. Dvaput je proglašena turskom najčitanijom političkom kolumnisticom, a njezine kolumne objavljivane su i u međunarodnim medijima kao što su The Guardian, Le Monde Diplomatique, The New Statesman, The New Left Review.

Autorica je višestruko prevođenih i nagrađivanih 13 knjiga, publicistike i romana, a na hrvatskom su objavljeni njeni romani: Planina boli (Naklada Ljevak, 2013.), Žene koje pušu u čvorove (Naklada Ljevak, 2015.), te Zvuk banana (Hena com, 2014.). Za Nakladu Ljevak je 2019. objavila publicističku knjigu Kako izgubiti zemlju: 7 koraka od demokracije do diktature, analizu suvremenih političkih kretanja o usponu desnog populizma, a 2021. knjigu Zajedno: 10 izbora za bolje sada u kojoj se tematizira odgovornost svakog pojedinca za budućnost društva u kome živimo i potreba da budemo "zajedno".

Dubravka Ugrešić je za Ece rekla: ''Fantastična spisateljica: izravna, udara u središte stvari i zavodljiva – prvo dvoje obično ne ide uz treće.''

Događaj će se održati uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

***

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba i Zaklada Kultura nova.

g

Booksa preporučuje

U moru odličnih naslova, književnica i književnika, moramo i mi imati neke favorite! Bilo da se radi o nečem 'mainstream' što vam želimo predstaviti u novom svjetlu, ili o nečem malo više 'underground' na što vam želimo svrnuti pozornost, ili je pak riječ o nečem što nam je sad, eto, baš super i moramo to svima pokazati, možete biti sigurni da se nećete dosađivati ako zalutate na pokoji razgovor ili tribinu o knjigama i autorima s naše liste.   

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Large miki solus bup 2

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu