Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.
23.02.2021. u 18:00 @ Booksa

Poezija na živo: Zrinka Posavec

Foto: Nina Anić.
Ponedjeljak
08.02.2021.

U prvoj ovogodišnjoj Booksinoj tribini Poezija na živo u goste nam dolazi pjesnikinja Zrinka Posavec.

Zrinka će čitati tekstove iz neobjavljenog rukopisa radnog naslova Maria Callas se baca u more i razgovarati o njima s voditeljem Ivanom Šamijom i publikom. Namjera je stvoriti atmosferu svojevrsne pjesničke radionice, kojom se želi potaknuti razmjena iskustava pisanja i čitanja poezije te pjesničkog rada u aktualnom društvenom kontekstu. Razgovor uživo održat će se na Booksinoj Facebook stranici.

Zrinka Posavec rođena je 1981. godine u Đakovu. Na Umjetničkoj akademiji u Osijeku diplomirala je glazbenu kulturu, a na Muzičkoj akademiji u Zagrebu studij pjevanja u klasi profesorice Lidije HorvatDunjko. Nakon završetka Muzičke akademije glas je usavršavala kod eminentnih vokalnih pedagoga i opernih umjetnika Hrvatske i regije. U području glazbe djeluje kao akademska glazbenica, pjevačica, vokalna pedagoginja, kantautorica, dirigentica i producentica. Spajajući interes za tradicijsku glazbu i klasičnu glazbenu naobrazbu ostvarila je uspješnu solističku karijeru sa zapaženim koncertima i dva samostalna albuma. Zrinka se bavi i etnomuzikologijom zapisujući i obnavljajući tradicijsku glazbenu građu cijele Hrvatske.

Dosad je objavila dvije knjige poezije: Soba za buđenje (2015.) i Pjevaj, Molly (2020.). Pjesme su joj objavljivane na internetskim stranicama Knjigomat, Jutro poezije i Odvalimo se poezijom te u časopisima Politika (Srbija), Književne novine (Srbija) i Književnost (Srbija). Godine 2019. godine završava dva modula radionice poezije pod vodstvom pjesnika Miroslava Mićanovića u Centru za kreativno pisanje u Zagrebu.

Kao poticaj da dođete i uključite se nudimo vam novu Zrinkinu pjesmu.

***

Maria Callas se baca u more

Maria Callas se budi bez glasa
otrgnuo se od tuge
osamljen
bol, bolan
(prejako se zaljubila)
ssssssssssssssssssssssiktao je
žžžžžžžžžžžžžuborio
cccccccccccccccvvvvrčio nejako
jutros, bolestan, potpuno nestao.
Zaspao.

(Glasovi su takvi; naljute se
pa nestanu)

Glas ju je izdao
ššššššššššššššššumi
ccccccccccccciiiiiiii

Izmaknula je svoje ruke
i grlom legla
na vrući kamen.
''Hvala ti za Floriu Toscu i Violettu Valéry,
ali zbog tebe postala sam kao one
tužna i umiruća, bez svoga glasa.''

Umirući, glas joj je rekao:
''Otpjevao sam što sam imao, ostalo nek'
ide u more.''
Maria Callas je ustala i rukom iz grkljana
iščupala glasnice, bacila ih na kamen.

Krvi je bilo posvuda.

Ništa je nije boljelo.

Glasnice, ogoljene bez srca i žila
umirale su kao ribe na suhom.
Maria se ponovno spustila na razinu
svojih očiju s glasom
i poljubila ga krvavih usana.
Zatim se bacila u more.

***

Program podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Grad Zagreb.

Poezija na živo

Tribina "Poezija na živo" predstavlja javno mjesto razgovora i autorskog čitanja poezije na kojem se ozbiljno progovara o samom pjesničkom tekstu i radu pisanja. Na ovom programu u fokus stavljamo rukopis na kojem pjesnik u tom trenutku aktivno radi. Jedan dio je pjesnikovo neometano čitanje vlastitih pjesama u formi recitala, dok je drugi razgovor o pročitanome. Autori na taj način dobiju priliku prvi puta pred publikom čitati nove pjesme i nakon toga o njima razgovarati s voditeljem i publikom, te progovoriti o nedoumicama i problemima rada pisanja poezije, kao i o društvenom, političkom i ekonomskom kontekstu u kojem stvaraju. Program vodi pjesnik Ivan Šamija.

20 godina Bookse, 20 godina književnosti na drugačiji način!

Booksa u 2024. slavi velikih 20 godina! Kako svi mi volimo okrugle obljetnice, neki od vas vjerojatno će se sjetiti našeg 10. rođendana, koji smo (pro)slavili crowdfunding kampanjom i velikim završnim tulumom.

Za ovaj, 20. rođendan tulumarit ćemo cijelu godinu jer – zašto ne?!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu