Uvod u LitLink: Anke Stelling i Jovana Reisinger

Srijeda, 26.06.2019 u 18:30
Large_clipboard

Kao mali uvod u festival poslužit će razgovor s dvjema njemačkim autoricama, generacijski različitima, no možda ipak ne i toliko udaljenima, što možete procijeniti iz kratkih bilješki o njima što slijede (a svakako i provjeriti na licu mjesta, predlažu organizatori).

Anke Stelling nemilosrdno precizno analizira pažljivo kurirane životne laži tamo gdje se mainstream njemačke književnosti pretvara da se nema što vidjeti ni pripovijedati. Lijevo-liberalni berlinski milje: urban, progresivan, uspješan, i prožet sveprisutnim mehanizmima suptilnog klasnog i rodnog isključivanja o kojima je zabranjeno govoriti. S romanom Bodentiefe Fenster (Prozori do poda) 2015. bila je u širem izboru nagrade Deutscher Buchpreis, kao i na Hotlistu nezavisnih njemačkih izdavača za istu godinu. Za posljednji roman Schäfchen im Trockenen (Ovčice na suhom, 2018) dobila je prestižnu nagradu Leipziškog književnog sajma za 2019. godinu. Žiri je nagrađeni roman opisao kao „okrutan, oštrih rubova, koji želi i mora povrijediti, koji protestira protiv upornog pokušaja da nas se umiri, silom otvara nešto u našem prividno sigurnom samoshvaćanju i tako, nadajmo se, oslobađa prostor za jasnije mišljenje". Rođena je 1971. u Ulmu. Živi u Berlinu.

Jovana Reisinger je mlada, svestrano talentirana njemačka filmašica, video-umjetnica i književnica, čije pisanje kritika uspoređuje s „nemilosrdnim" Austrijancima Thomasom Bernhardom i Elfriede Jelinek. Rođena je 1989. u Münchenu gdje, nakon odrastanja u Austriji, danas ponovno živi i studira na Hochschule für Fernsehen und Film (Visoka škola za televiziju i film). Snimila je brojne kratkometražne filmove, ali i glazbene spotove za minhenske underground bendove. Za kratkometražni film pretty boys don't die dobila je nagradu ZONTA festivalskog vodstva Dana kratkometražnog filma u Oberhausenu. 2016. objavljuje multimedijalnu konceptualnu knjigu Donna Euro is poisoned by rich men in need za koju je snimila i 45 videa. Godine 2017. objavljuje roman Still halten (Mirovati), koji je 2018. nagrađen Nagradom za igre riječi bavarskog radija Bayern 2. Kritika je roman opisala kao „brz, blještav i brutalan kao sam život" (Die Tageszeitung).

Razgovor će moderirati (i prevoditi) Stipe Ćurković.

Ovo će, da ne bude zabune, biti razgovor, a čitanja ovih autorica i drugih sudionika bit će 29.6. u Močvari. Cijeli program festivala možete pronaći ovdje.
 

POVRATAK NA VRH STRANICE