Page arrow

20.000 funti plus režije, hitno!

Large 63
Ponedjeljak
26.03.2007.

Gay's the Word knjižara nalazi se u Bloomsburyju u središtu Londona, otvorena je još 1979. godine i jedina je gay knjižara u Velikoj Britaniji. Još Orwellove 1984. godine voditelji ove knjižare prolazili su kroz stresno razdoblje kad su im carinski i porezni inspektori napravili raciju pod sumnjom da uvoze i prodaju 'neprimjerene' naslove. Od tužbe tada ne bi ništa. Međutim danas, samo godinu dana nakon što je Brokeback Mountain priča osvojila svijet, ponovo im prijeti zatvaranje, no ovoga puta zbog duga za najam. 

Kampanji protiv zatvaranja te internetskoj akciji prikupljanja 20.000 funti spasa pridružili su se brojni autori, na primjer dobitnica nagrade Whitbread, Ali Smith, koja smatra da bi zatvaranje ove knjižare bio politički, kulturni i društveni gubitak. Optimistična Ali nada se da će malim knjižarama uskoro krenuti bolje, jer su konzumentima književnosti dosadili bezlični književni lanci sa svojim 'tri za dvije' ponudama (mda!). 

Oglasio se i američki romanopisac Edmund White (A Boy's own story) koji kaže da bi bilo jako tužno kad bi se ova knjižara zatvorila s obzirom da na svojim policama drži gay naslove duže od bilo koje druge knjižare, a osoblje je upućeno u književnost i zna preporučiti dobro štivo.

Za Sarah Waters, književnicu nominiranu za Bookera, Gay's the Word je više od knjižare. To je odlično mjesto za sastanke koje prvo posjeti kad se zatekne u Londonu.

Knjižara je poznata i po tome što organizira gay radionice kreativnog pisanja, a Uli Lenart, pomoćnik menadžera, planirao je uvesti i čitateljski klub za muške prostitutke. Istaknuo je također kako je njihova knjižara važno društveno sastajalište i mjesto utjehe mnogim usamljenim pojedincima.

U svijetu u kojem se knjige kupuju na kiosku i nalaze na popisu za subotnju nabavku negdje između 10 l mlijeka i 3 kg šunke, ovakav razvoj događaja uopće ne čudi.

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu