Page arrow

A Tolkien Cookbook

Large samova pita od svinjetine
Ponedjeljak
17.12.2012.

Slika: Samova pita od svinjetine

Usprkos tome što film Petera Jacksona The Hobbit: An Unexpected Journey nije dobio nimalo dobre kritike, što se moglo i očekivati još od objave kako će ekranizacija Hobita biti raskomadana na tri dijela ne bi li se iscijedio i posljednji novčić na tolkienovštini, iz Hollywooda dolaze podaci o rekordnoj gledanosti ovog filma. Iako je film tek četvrti po gledanosti u Sjevernoj Americi ove godine ipak je u pitanju najveći božićni hit u kinima. Naime, najveću gledanost, poznato je, imaju takozvani ljetni hitovi, zbog čega studija uglavnom sve blockbustere tempiraju za ljetnu sezonu. Hobit je postao najveći hit-film koji je izašao neposredno pred novogodišnje praznike, pretekavši I am Legend iz 2007. godine, neku vrstu remakea Pale sam na svijetu s vampirima, gdje umjesto Charltona Hestona vampire ubija Will Smith. Hobit je u prva tri dana zaradio golemih 85 milijuna dolara, što je osam milijuna više od još jednog božićnog hita, Cameronovog Avatara, a čak 13 milijuna više od prvog filma trilogije Gospodar prstenova iz 2003.godine, koja je sveukupno zaradila nevjerojatne tri milijarde dolara. 

Iako J.R.R. Tolkien nikad ne izlazi iz mode, ekranizacije njegovih knjiga ipak pobuđuju najveći interes, a nove generacije upoznaju se s antimodernističkim svjetovima velikog engleskog književnika i filologa. Svi oni koji su čitali Tolkienove knjige u svima njima, uz izuzetak njegovih teogonijskih tekstova hesiodovskog tipa, zasigurno su zapazili brojna zanimljiva mjesta na kojima se opisuje hrana koju jedu junaci. Štoviše, neka hrana, odnosno nazivi jela, ušli su i u kolektivni vokabular, poput znamenitog elvinskog lembasa. Stoga zapravo nimalo ne čudi da se netko sjetio pokrenuti projekt posvećen hrani kod Tolkiena; naime, upravo je to učinio blogger Heath Dill smislivši nešto što se zove Medium Rare and Back Again: A Tolkien Cookbook. Dill je izvukao recepte iz nekoliko Tolkienovih djela, dobivši sveukupno trideset različitih recepata za svoju knjigu. Ovi recepti su, baš poput pravih kuharica, opremljeni fotografijama i podrobnim uputama za spravljanje jela.

Ovaj projekt pomalo podsjeća na zanimljivu knjigu Irene Lukšić Blagovati na tragu klasika. Ona je u svojoj 'kuharici' skupila recepte iz knjiga koje je uredila u svojoj sjajnoj ediciji Na tragu klasika.
Evo što o knjizi kaže sam Dill: "Ovi recepti pokrivaju više dijelova Tolkienovog svijeta – od laganih i delikatnih vilenjačkih recepata poput kruha lembasa, u pivu pečena jela Patuljaka, krepkih variva i pita Hobita, kao i čudnovatih recepata kao što su 'Balrogova krilca'."
Više o ovoj kuharici možete pogledati ovdje.
Neven Svilar 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu