Page arrow

Besplatni udžbenici

Large 264
Subota
30.06.2007.

U rujnu će roditelji školaraca moći lakše disati jer će ove godine 450.000 učenika svih razreda osnovne i prvih razreda srednje u 2.505 hrvatskih škola dobiti besplatne udžbenike. Dio je to Nacionalne strategije o obaveznom srednjem školstvu, koja osim besplatnih knjiga uključuje i besplatni prijevoz, smještaj i prehranu u učeničkim domovima.

Naša se vlada na taj korak odlučila zbog otprilike 16.000 tinejdžera na burzi, a u toj nakani je, prema statistikama Agencije za istraživanje tržišta GFK, podržava 78% ispitanika.

Besplatne udžbenike distribuirat će Narodne novine koje ovaj posao nisu dobile na temelju javnoga natječaja već izravnom pogodbom jer 'riječ je o državnoj tvrtci koja je dužna ponašati se sukladno javnomu interesu te je izravna pogodba s Narodnim novinama u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi,' kažu u Agenciji za odgoj i obrazovanje.

Iako je ideja o obaveznom srednjem školstvu plemenita, neka pitanja ipak ostaju otvorena. Danas se u osnovnim školama djecu uglavnom pušta iz nižih u više razrede bez obzira na nesavladano gradivo jer je škola obavezna. Osnovnoškolskim je profesorima zbog tog pristiska ugrožen ugled i autonomnost, što bi se sad moglo desiti i srednjoškolskom obrazovnom kadru. Također, pitanje je i hoće li se odlukom o obaveznom srednjem školstvu, koje bi trebalo početi za dvije godine, išta promijeniti na planu hrvatske pismenosti i spreme i jesu li uistinu svi akademski materijal.

Iz tog se razloga razmatraju dva modela obaveznog srednjoškolskog obrazovanja. Prvi model predviđa obavezno trogodišnje ili četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje, što je do sada uvelo samo nekoliko zemalja u svijetu. Drugi model obuhvaćao bi jednu ili dvije godine obaveznog obrazovanja, a omogućavao bi učenicima stjecanje prvog zanimanja, poput pomoćnih radnika u građevinarstvu i sličnih zanimanja koja u Hrvatskoj nedostaju.

Ministar Primorac naglašava da će s novim modelom obrazovanja vjerojatno biti potrebno i dodatno zapošljavanje nastavnika, za koje će, opet pretpostavljamo, trebati dodatnog novca. Prošle je godine Grad Zagreb za tiskanje i distribuciju udžbenika izdvojio 60 milijuna kuna, a procjenjuje se da će ove godine samo tiskanje udžbenika koštati oko 300 milijuna (ne zaboravimo i poznatu zbrku s milijun različitih udžbenika za istu materiju). Uglavnom, kad se sve zbroji i oduzme, možemo zaključiti – još jedna izborna godina.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu