Četvrtak
12.04.2007.

Biti ili ne biti, u biti nije bitno

booksaA+ A-

Proboj suvremene literature za mlade u nastavni program na račun starih isprobanih klasika po nekim američkim stručnjacima čitanje čini relevantnijim. Da odmah sumiramo - tradicionalisti se bune jer smatraju da bi ovakav trend mogao zatupiti učenike, roditelji su zabrinuti zbog reakcija svoje djece na izabrane teme, knjižničari cenzuriraju, a učenici ne vole lektiru i točka.

Jeffrey D. Wilhelm, profesor engleskog na sveučilištu u Idahu, zajedno sa svojim kolegom Michaelom W. Smithom proveo je istraživanje o navikama čitanja i omiljenim temama među tinejdžerima. Intervjuirani su dječaci manje-više jednoglasno izjavili da je lektira bez veze i da je oni mrze! U jednom razredu niti jedan učenik nije pročitao Shakespeareov San Ivanjske noći, ali su smislili trideset različitih načina da to njihov učitelj ne skuži. Nakon toga pregledali su i završne testove mladih Amerikanaca, pa se ispostavilo da čak četvrtina njih nije pokazala čak ni najosnovnije vještine analize teksta i čitanja s razumijevanjem. Gospodin Wilhelm je stoga zaključio da je klasična, kanonska literatura napisana za vrlo sofisticirane odrasle osobe.

Iako dijeli mišljenje s ovom dvojicom, Ken Lindblom sa sveučilišta u New Yorku zabrinut je zbog odabira novije literature, čija je tematika nerijetko smrt, zlostavljanje i samoranjavanje. Neprimjerenog jezika i smrti ima i u klasicima, ali tamo, iz nekog razloga, ne potiču toliko kontroverzi kao u suvremenoj književnosti.

S druge strane jedna zabrinuta mama uznemirila se zbog reakcije svog sina, inače ljubitelja veselih priča, a koju je ovaj pokazao pročitavši jednu knjigu iz razdoblja realizma. Zabrinuta majka zamjera takvim knjigama što životnu stvarnost nameću učenicima iz perspektive odrasle osobe, ne uzimajući u obzir činjenicu da oni koriste maštu kad si objašnjavaju teške stvari. Na tu je temu napisala memoare u kojima se obrušila i na roman Speak Laurie Halse Anderson, koji su knjižničari, poznati po cenzuriranju, zabranili, a nije poštedjela ni roman autorice Katherine Paterson, Most za Terabithiju, čija je filmska verzija upravo na repertoaru hrvatskih kina (filmski.net).

Zna se zbog čega se neke knjige nazivaju klasicima i zbog čega ih je potrebno čitati. Ako dijete u školi kaže da je Trojanski rat izbio zato što su 'kidnapirali' lijepu Helenu tu je profesor da mu objasni o čemu se radi i da mu ukaže na koje dijelove popularnog epa treba obratiti pažnju i kako knjigu čitati. Jednom kad to svlada, dalje će moći i sam. 

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.