Page arrow

Booker odlazi Anni Burns

Large belfast Belfast, 1970. (Foto: Fribbler / Wikipedia)
Utorak
16.10.2018.
Nagrada Man Booker za najbolji roman godine izvorno objavljen na engleskom jeziku dodijeljena je Anni Burns za roman Milkman
Milkman se odvija u Sjevernoj Irskoj 1970-ih. Protagonistica i pripovjedačica je 18-godišnjakinja prisiljena na vezu s misterioznim starijim oženjenim čovjekom koji je povezan s paramilitarnim skupinama.
Predsjednik žirija Kwame Anthony Appiah rekao je da "nitko iz žirija nije nikad pročitao ovakvo djelo" i dodao: "Iznimno prepoznatljiv glas Anne Burns preispituje naša konvencionalna razmišljanja i forme kroz nepredvidljivu i snažnu prozu. Milkman je priča o brutalnosti, seksualnoj opresiji i otporu, prožeta oštrim humorom."
Anna Burns je 56-godišnja književnica iz Sjeverne Irske, ujedno prva dobitnica iz ove zemlje te prva nagrađena žena nakon Eleanor Catton iz 2012. Ovo je njezin treći roman, a ranije je napisala No Bones (2001., nagrada Orange Prize) i Little Construction (2007.)
Na primanju nagrade skromno je rekla da je njen posao bio "pojaviti se i čekati da likovi dođu i ispričaju svoje priče."
U užem izboru su uz roman Anne Burns bili Esi Edugyan (Washington Black), Daisy Johnson (Everything Under), Rachel Kushner (The Mars Room), Richard Powers (The Overstory) i Robin Robertson (The Long Take). 
Možda će vas zanimati
Kritike
Homepage abuja 06.10.2015.

Globalne tendencije u Bookerovom izboru

Pročitali smo finaliste nagrade Man Booker i donijeli svoj sud. Danas prikazujemo djela Anne Tyler, Toma McCarthyja i Chigoziea Obiome. 

Piše: Nađa Bobičić

Pisma Pukovniku
Homepage franzen 27.08.2015.

Franzentarije

Objava šireg popisa kandidata za nagradu Booker izazvala je zadjevice i žučnu svađu među djelatnicima kombinata.

Piše: F. B.

U fokusu
Homepage 41 06.09.2007.

Književne nagrade: Man Booker Prize

Nagrada Booker, punog engleskog naziva Man Booker Prize for Fiction, jedna je od najprestižnijih književnih nagrada u svijetu.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu