Page arrow

Dabogda imao pa nemao

Large angouleme Angoulême (Foto: Patrick Janicek / Flickr)
Srijeda
03.02.2016.
Veliki europski festival stripa u Angoulêmeu već se ove godine našao u središtu skandala nakon što među objavljenim nominacijama za životno djelo nije bilo nijedne autorice. Brojni čitatelji i autori su prosvjedovali ili otkazali svoj dolazak, a organizatori festivala dosjetili su se bizarnom načinu kako da oraspolože svoju publiku. No, njihova neslana šala samo je dodatno naljutila autore koji su ipak došli na festival. 
Naime, voditelj svečane ceremonije Richard Gaitet pročitao je popis dobitnika nagrada, da bi neposredno nakon objave otkrio da se 'samo šali'. Zatim je pročitao popis pravih dobitnika.
Lažni dobitnici, koji nisu znali da je riječ o šali, ocijenili su vic organizatora kao okrutno poniženje. "Kad su objavili da je Saga dobila nagradu za najbolju seriju stripova, skakali smo od sreće", rekao je Pol Scorttecia, direktor izdavačke kuće Urban Comics. "Odmah smo javili našim autorima i podijelili vijest na Twitteru. Kad su autori čuli da je riječ o šali, nisu to dobro podnijeli."
Direktor festivala Franck Bondoux najavio je da će poslati ispriku svim autorima koji su se uvrijedili, mada je dodao i da šala nije dobro prihvaćena zbog "diktature tweetova". Voditelj ceremonije i autor sporne šale Richard Gaitet ispričao se i priznao da je pogriješio. 
Tko je na kraju doista dobio nagrade? Teško je reći.

***

info: The Guardian

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu