Page arrow

Darwinova pisma dostupna javnosti

Large 168
Nedjelja
20.05.2007.

Šira je javnost Charlesa Darwina, čija nas evolucionistička teorija usko veže uz drvo, upoznala preko šturih natuknica i fotografija iz udžbenika. Zamišljamo ga kao ozbiljnog, studioznog gospodina u godinama, strogog izraza lica s viktorijanskom epruvetom u ruci, kako uostalom zamišljamo i sve te povijesne likove koji su zadužili znanost. S ciljem humanizacije lika i djela g. Darwina bavi se Darwin Correspondence Project, odnosno Projekt 'Darwinova korespondencija' knjižnice fakulteta u Cambridgeu.

Na adresi Darwinproject.ac.uk nalazi se baza koja sadrži 5.000 pisama, što onih koja je on napisao, što onih koja su njemu bila upućena, uključivši pisma napisana za vrijeme Darwinovog petogodišnjeg putovanja svijetom na HMS Beagleu te pisma prijateljima u kojima Darwin najavljuje svoju heretičnu teoriju.

Ta, prema njegovim riječima, drska ideja koja je danas kanon, oblikovala je društvo u kojem živimo produbivši jaz između religiozne i sekularne misli te nas je nepovratno dovela do poretka u kojem jači kvači.

Iz pisama upućenih kolegama, obitelji i prijateljima lako je pratiti kako se oblikovala njegova revolucionarna ideja te kako se Darwin osjećao formulirajući je, ali ona nam također Darwina predstavljaju u novom svjetlu, kao brižnog obiteljskog čovjeka kojeg zabrinjavaju moguće reperkusije njegova otkrića.

U jednom od ranije poznatom pismu iz 1844. upućenom botaničaru Josephu Hookeru, Darwin je objavljivanje svoje teorije usporedio s priznavanjem ubojstva - toliko se bojao kako će javnost reagirati.

Njegovu nježniju stranu upoznajemo u nešto kasnijem pismu Hookeru kojemu sin umire od šarlaha. Darwin, čiju obitelj ista opaka bolest nije zaobišla, tješi ga riječima: "Strašno tugujem zbog toga što čujem, ubogi moj dragi prijatelju, kakva te nesreća snađe!"

Darwinov unuk Randall Keyes ukazuje na to da ovaj pasus, kao i mnogi drugi u objavljenim pismima prikazuju drugačijeg Darwina od onog kakvim ga prikazuje javnost, koja je sklona njegovu teoriju poistovjetiti sa svjetonazorom koji funkcionira po postulatima 'svaki čovjek za sebe'.

U kolekciji pisama, koja je dio većeg projekta posvećenog Darwinu, nalaze se pisma mnogih poznatih ljudi Darwinova doba. Dopisivao se s poznatim geologom Charlesom Lyellom, liječnikom kraljice Viktorije Henryjem Hollandom te književnicom Mary Ann Evans poznatijom kao George Eliot.

Pisma su od neprocjenjive vrijednosti znanstvenicima koji pokušavaju razotkriti kako je Darwin došao do ideje o evoluciji. U pismima od prijatelja i kolega zahtijeva komentare i kritike svojih teza pa tako doznajemo da neke njegove teze nisu držale vodu.

"Nevjerojatna je sreća što su ta pisma sačuvana,", komentira Alison Pearn, nositeljica projekta. "Interes za Darwina je velik, a najbolja stvar je da su pisma, za razliku od njegovih tiskanih djela, sada svakome dostupna."

Uz 5.000 u cijelosti objavljenih pisama, na stranici Darwin Correspondence projekta, nalaze se sažeci još 9.000 pisama koja se planiraju objaviti u budućnosti.

Ako ste zagovornik nekih drugih teorija o ljudskom postanku, a Darwin vam je antipatičan lik, pisma možete čitati kako biste se pobliže upoznali s viktorijanskim vremenom i društvom u kojem nisu baš cvjetale ruže. U pismu napisanom u Riju de Janeiru 1832. godine Darwin pljuje po hladnim torijevskim srcima i zaključuje da je ropstvo 'sramota kršćanskih država'. 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu