Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Douglas Coupland kao scenarist

Large 99
Ponedjeljak
16.04.2007.

Everything's gone green (a new sort of comedy) nije filmska adaptacija priče ili romana Douglasa Couplanda. To je priča napisana direktno za filmsko platno i govori o starenju i o tome kako se starenjem čovjeku sve brže i brže zatvaraju vrata pred nosom. Točnije, priča govori o onom osjećaju 'sad ili nikad', kaže 46-godišnji Douglas Coupland.

Ryan (Paulo Costanzo) ima jako loš dan. Prvo ga neceremonijalno ostavi djevojka pa nakon toga još i dobije otkaz. Što je tu smiješno zasad znaju samo Kanađani kod kojih film igra od 13. travnja 2007.

Film je režirao Paul Fox, a glume Paulo Costanzo, Peter Kelamis, Seph Song, Susan Hogan, Tom Butler i Aiden Devine.

Ekskluzivni promo clip pogledajte na ovom siteu.

Inače, Douglas Coupland rodio se 1961. godine u obitelji velikih spavalica, pa i dan danas ne ustaje prije 11 sati. Diplomirao je kiparstvo i kao kipar bio jako uspješan. S 26 godina imao je samostalnu izložbu u Vancouver Art galeriji. U pomanjkanju kiparskih ideja prihvatio je ponudu da napiše knjigu vjerujući da će ga to potaknuti na daljnji rad. Tako je nastala Generacija X iz 1991. godine koju nikako ne treba miješati s Generacijom X iz 1977. tj. bendom Billyja Idola.

Roman opisuje grupu otuđenih, bijelih, dvadesetogodišnjih Amerikanaca nabrijanih duplom dozom ironije. Termin je uspješno zaživio u popularnoj kulturi, čak toliko da je Coupland 1995. napisao članak za američki magazin Details u kojem proglašava 'smrt generacije X' (death of Gen X) kako bi se ogradio od svih eventualnih posljedica.

Nakon ove knjige slijede Shampoo Planet, Life After God, Microkmetovi (zanimljiva knjiga o grupici kompjuterskih geekova koji rade u firmi koja frapantno nalikuje izvjesnom Microsoftu u blizini Seattlea), Polaroids From the Dead, Girlfriend in a Coma (koja nema nikakve veze sa Smithsimsa), Lara's Book, Miss Wyoming, City of Glass, God hates Japan, All Families Are Psychotic, Souvenir of Canada, School Spirit, Hej, Nostradamuse!, Souvenir of Canada 2 i Elenor Rigby04.

Uz pisanje, godine 2001. Coupland se vraća primijenjenim umjetnostima i uspješno izlaže diljem svijeta.

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu