Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Kratka priča i nasljeđe

Large fekp 2018 pressica 006 Foto: Booksa
Utorak
15.05.2018.

Danas je u Booksi održana press konferencija sedamnaestog Festivala europske kratke priče koji će se održati u Zagrebu i Rijeci od 27. svibnja do 1. lipnja. Bogat i zanimljiv program predstavili su Roman Simić, kreativni direktor i urednik Festivala, voditeljica odnosa s javnošću Lidija Krvarić, članovi uredničkog kolegija Gordana Matić i Ivan Jozić te Sven Popović, moderator.

Simić je rekao kako je ovogodišnji festival postavljen problematski te da mu je tema Nasljeđe. "Kratka priča služi za prenošenje onoga što jesmo, onoga što nam drugi ostavljaju u nasljeđe, ali i onoga što mi ostavljamo u nasljeđe drugima. Tu spadaju i važni koncepti poput svjetonazora, kulture, nacije, roda, i klase, ali i pitanje književnog nasljeđa", istaknuo je kreativni direktor. U tom su svjetlu važni gosti FEKP-a nigerijski pisac Ben Okri i Téa Obreht, mlada autorica rođena u Beogradu, a odrasla u SAD-u.

Simić je naglasio kako FEKP pokušava povezati razne umjetnosti s kratkom pričom, primjerice strip, film i poeziju. Tako ćete na otvorenju, osim tradicionalnog kulinarskog programa Čuvajte se: hrvatski pisci kuhaju! (Zoran Ferić, Senko Karuza, Robert Mlinarec, Ivica Prtenjača) moći vidjeti i plesnu točku Ples i priča u izvedbi Vladimira Šamčića, Tatjane Vukadinović i Une Vizek.

Gordana Matić, inače asistentica na katedri za hispanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu i 'specijalistkinja' za FEKP-ov hispanofonski ešalon, naglasila je kako je važno dovesti hispanofone autore na fakultet kako bi ih studenti mogli upoznati i razgovarati s njima. Ovoga će puta na FFZG-u gostovati mladi Carlos Fonseca Suárez (1987), kostarikanski autor školovan u Sjedinjenim Državama. Osim njega, važno je spomenuti i gostovanje Španjolca Ignacia Martíneza Pisóna, jednog od najvažnijih suvremenih španjolskih autora.

Sven Popović je napomenuo kako će Vladimir Arsenijević i Miroslav Mićanović voditi radionicu kratke priče te nas je pozvao na predstavljanje knjige Zakon Puža važnog rusko-ukrajinskog autora Andreia Kurkova. Spomenuo je i kako će nam doći sjajna Jan Carson te Carys Davies, dobitnica nagrade Frank O'Connor Prize.

Ivan Jozić je govorio o FEKP-ovom natječaju za kratku priču. Rekao je kako je zasad pristiglo stotinjak priča te da je natječaj otvoren do 20. svibnja. U žiriju natječaja su Stjepan Balent (predsjednik žirija), Andrija Škare, Korana Sedarević, Ivan Jozić i Vladimir Arsenić. Jozić je spomenuo i nagrade – pobjednik odlazi na dvotjednu rezidenciju u latvijski Ventspils, drugonagrađeni na rezidenciju u Split, a trećenagrađeni će dobiti upis na radionicu po izboru u Centru za kreativno pisanje (CKP).

Simić je dodao i da nam na FEKP stiže jedna od važnijih novih latvijskih prozaistica, Inga Žolude, koja je u Zagrebu već gostovala 2015. na Booksinoj Reviji malih književnosti (njezinu priču Energija možete pročitati na portalu).

Organizatori su naglasili kako je FEKP dio projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. Dio programa će se održati i u Rijeci, a isti će grad biti partner festivala i naredne dvije godine.

Svi ostali detalji mogu se pronaći na službenoj stranici FEKP-a.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu