Page arrow

Finale Bookera - autorice dominiraju

Large 180919 for website newsletter  2 Foto: themanbookerprize.com
Četvrtak
20.09.2018.
Žiri nagrade The Man Booker, kojim predsjeda pisac i filozof Kwame Anthony Appiah, objavio je imena koja ulaze u uži izbor nagrade. Prvo što upada u oči jest rodna distribucija – od šest romana koji su ušli u finale, njih četiri su napisale žene. Što se geografskih odrednica tiče (koje su, podsjetimo, prošle godine izazvale pravu buru), s po tri je knjige zastupljeno Ujedinjeno Kraljevstvo, dva su mjesta dobile Sjedinjene Države, a jedno Kanada. 
U uži su izbor ušli Anna Burns (roman Milkman), Esi Edugyan (roman Washington Black), Daisy Johnson (roman Everything Under), Rachel Kushner (roman The Mars Room), Richard Powers (roman The Overstory) i Robin Robertson (roman The Long Take). 
Sjevernoirska autorica Anna Burns je svoj Milkman napisala iz perspektive osamnaestogodišnjakinje koja je prisiljena stupiti u vezu sa starijim muškarcem. Povijesna pozadina romana je poznat kao the Troubles, što je naziv za sukobe katolika i protestanata u Sjevernoj Irskoj u zadnjim desetljećima 20. stoljeća u kojima je poginulo oko 3.600 ljudi.
Roman Washington Black kanadske pripovjedačice Esi Edugyan povijesni je roman smješten u Novu Škotsku, Englesku i Maroko, a glavni je lik jedanaestogodišnji dječak koji bježi sa plantaže šećerne trske. Kritičari su knjigu opisali kao "nevjerojatnu priču o ropstvu i slobodi."
Britanska autorica Daisy Johnson (27) najmlađa je finalistica u povijesti nagrade. Everything Under u fokus stavlja problematičan odnos majke i kćeri u suvremenoj Britaniji. Prvi roman Daisy Johnson kritika je označila kao modernu varijantu Sofoklova Edipa
The Mars Room Amerikanke Rachel Kushner vodi čitatelje u jedno od najdepresivnijih mjesta na svijetu – zatvor. Kako bi napisala roman, Kushner je od 2014. obilazila zatvore kako bi sustav upoznala iznutra, a u pisanju joj je savjetima pomogao kultni Don DeLillo
Kako ne bi sva djela barem temom bila surova, pobrinuo se američki autor Richard Powers. U romanu The Overstory, naime, piše o – drveću. Ovo pismo, naravno, ima ne tako banalne implikacije, a prema kritici riječ je o tekstu koji pokušava izbrisati "osjećaj iznimnosti koje ljudsko biće nosi u sebi".
Konačno, roman The Long Take britanskog autora Robina Petersona stilski je najzanimljiviji. Napisan je kombinacijom proze i stiha, a priča o čovjeku koji je preživio famozno iskrcavanje na Normandiju. 
Pobjednik će biti proglašen 16.10. 
info: themanbookerprize.com

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu