Page arrow

Jesper Juul kao slamka spasa!

Large 156
Srijeda
16.05.2007.

Na hrvatskom tržištu knjiga nedavno su se pojavili naslovi danskog obiteljskog terapeuta s velikim iskustvom u radu s djecom i roditeljima.

Radi se o knjigama koje, začudo, ne nude nikakve odgovore i rješenja. Možda vam ovo zvuči frustrirajuće, pogotovo ako kod kuće imate dva-tri komada neobuzdanih maloljetnika koji vas svi redom ne doživljavaju i za koje bi vam trebao univerzalni recept s brzim djelovanjem.

Knjige o kojima govorimo napisao je Jesper Juul, čovjek s tridesetogodišnjim iskustvom čiji je pristup problematici roditeljstva nov, originalan i nadahnjujući. Njegova knjiga Vaše kompetentno dijete prevedena je na 13 jezika i prodana u više od 250.000 primjeraka.

Po Juulu „ponašanje djece, bez obzira surađuju li ili odbijaju surađivati, važno je za razvoj i zdravlje roditelja onoliko koliko je ponašanje roditelja važno za razvoj i zdravlje djece“

U knjizi Ovo sam ja! Tko si ti? Juul se bavi onime što staromodnim rječnikom nazivamo 'postaviti djetetu granice'. U knjizi je opisano kako ljudi jedni prema drugima – i prema malima i prema velikima – postavljaju granice, i to na način koji nikomu ne šteti, već pomaže da se ostvari što kvalitetniji odnos.

U knjizi Obitelji s kronično bolesnom djecom naglasak nije stavljen na bolesti, nego na ono što se događa kad bolest postane novi i neočekivani član obitelji, bilo da se radi o tjelesnom i mentalnom invaliditetu, urođenim bolestima, kroničnim alergijama ili bolestima koje se u djetetovom životu javljaju kasnije.

Zadnja njegova knjiga objavljena na hrvatskom zove se Znati reći 'ne' mirne savjesti. Možemo je čitati kao triler o borbi za individualnost svakog člana obitelji koja se može voditi kao otvoreno i iskreno sučeljavanje ili kao gerilski rat.

Sve knjige objavila je Naklada Pelago koja vas ovim putem časti s po jednom knjigom iz kolekcije. Vjerujte, svejedno vam je koju ćete osvojiti jer sve su predobre!

Ako želite jedu od navedenih knjiga, odgovor na nagradno pitanje koje glasi:

Kako se zove međunarodna organizacija koja se bavi obrazovanjem i savjetovanjem roditelja u nekoliko europskih zemalja, a kojoj je Jesper Juul ravnatelj?

pošaljite zajedno s imenom, prezimenom i adresom na mail booksa@booksa.hr, do 27.5.2007.

Dok odgovor tražite na internetskim stranicama Naklade Pelago, usput provjerite i njihove druge naslove iz područja književnosti i publicistike koje također toplo preporučamo - za one trenutke kad djeca zadovoljno spavaju u svojim krevetićima i vi imate vremena za sebe.

A sretni dobitnici Juulovih knjiga su:

1. Tomislav Kralj, Livadska 24, 31 000 Osijek
2. Matija Knežević, Danice Poljak 3, 33515 Orahovica
3. Darinka Franković, Kralja Tomislava 33, 49243, Oroslavje
4. Krunoslav Kojundžić, Strmec 148N, 49244 Stubičke Toplice

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu