Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Kakva nas b(l)udućnost čeka?

Large 140
Utorak
08.05.2007.

U želji da potakne domaće autore da više pišu u jednom od najpopularnijih književnih žanrova u Hrvatskoj, Društvo SFera organizira prvu radionicu kreativnog pisanja fantasy priča u Hrvatskoj. Radionica nosi ime Fantasy-O-Mat, a cilj joj je na praktičan način potaknuti domaće autore da više pišu u tom žanru, jednom od najpopularnijih među čitateljima u Hrvatskoj i svijetu. Književna radionica Fantasy-O-Mat održavat će se svakog utorka od 20-22.30 h tijekom idućih dva i pol mjeseca, a počinje u utorak 15.05.2007. u 20h u prostorijama društva SFera na Kajzerici u Zagrebu.

Fantasy-O-Mat vodi predsjednica žirija za nagradu SFERA Mihaela-Marija Perković, a u okviru radionice svoja predavanja imat će domaći autori iz fantasy žanra i predstavnici relevantnih udruga poput 'Reda srebrenog zmaja'. Radionica je zamišljena kao kombinacija edukacije o pisanju kratkih fantasy priča sa stilskim vježbama u tom žanru i vježbama tehnika istraživanja tema i motiva iz fantasyija.

Poseban naglasak stavit će se na hrvatsku baštinu odnosno na elemente hrvatskog srednjovjekovlja, hrvatske poganske baštine i hrvatske kulture.

Sudionici će po završetku radionice napisati jednu fantasy priču u dužini 30-35 kartica, te biti upućeni u načine daljnjeg aktivnog brušenja kvalitete svog pisanja putem razmjene kritike. Također, polaznici Fantasy-O-Mata imat će prilike upoznati se s urednicima hrvatskih časopisa, fanzina i zbirki koje objavljuju žanrovske priče, posebno iz fantasy žanra.

Radionica Fantasy-O-Mat stoji simboličnih 60 kuna, a za sadašnje i nove članove društva SFera je besplatna. Broj polaznika ograničen je na 21. Polaznici natječaja mogu se prijaviti na već ranije raspisan SFerin natječaj za fantasy priču (više o svemu ovdje). 

U isto vrijeme SFera je raspisala i natječaj za SF, fantasy i horor priče vezane uz tematiku erotike i seksualnosti pod nazivom Kakva nas b(l)udućnost čeka? Ovaj natječaj nema veze s radionicom Fantasy-O-Mat, osim po organizatoru.

Natječaj uključuje sljedeća pravila:

1. Na natječaju će se razmatrati isključivo žanrovski radovi. Žanrovskim radovima smatrat će se oni radovi čije su temeljne postavke usko vezane uz SF, fantasy i nadnaravni horor, odnosno oni radovi koji bi micanjem tih žanrovskih elementa izgubili svoj smisao i cjelinu.
2. Autori se pozivaju da razmisle o tome kakva nas b(l)udućnost očekuje. Sve se više, iako ne i sasvim slobodno, promiču seksualne slobode i pravo da budemo drugačiji. Istovremeno se jedan dio društva u potpunosti zatvara pred bilo čime što odstupa od hetero-patrijahalnih normi. Možemo li jednoga dana postati društvo koje će tolerirati sve oblike različitosti (čak i ako se radi o vanzemaljcima)?
3. Na natječaj se mogu slati samo neobjavljene priče do 10 kartica dužine (1 kartica = 1800 znakova s razmacima) na hrvatskom jeziku.
4. Radovi se šalju u RTF dokumentu (font Times New Roman, veličina 12, prored 1.5) e-mailom (kao attachment) na adresu ire@sfera.hr. U tijelu e-maila obavezno treba navesti svoje podatke, te kratku biografiju ne dužu od 15 redaka. Molimo ne zaboravite navesti kontakt podatke.
5. Ukoliko se autori odluče objaviti svoju priču pod pseudonimom, organizatori natječaja se obvezuju da njihov identitet neće biti nigdje javno objavljen.
6. Rok za slanje radova je 1. 9. 2007.
7. Prosudbena komisija odabrat će najbolje priče za objavu u zajedničkoj zbirci koja će biti predstavljena na ovogodišnjem Interliberu.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu