Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Književni koktel

Large 1108
Petak
12.09.2008.

Ususret Frankfurtskom sajmu knjiga, koji počinje 15. listopada, u domaćim su se tiskovinama opet počeli pojavljivati napisi o našoj nespremnosti. Kako Zajednica nakladnika i knjižara još uvijek nije objavila program nastupa, nego to planira učiniti tek 15. rujna, s pravom se postavlja pitanje je li mjesec dana uistinu dovoljno vremena da se pripremi suvisla prezentacija. No, Valter Lisica, v.d. predsjednika Zajednice pravda se kako još uvijek čekaju završni prijedlog programa Društva hrvatskih književnika, premda su im iz Hrvatskog društva pisaca poslali već dva - jedan predlaže nastupe Mirka Kovača i Slobodana Šnajdera, dok drugi, Popovićev, predlaže koncept javnih tribina u okviru teme o Holokaustu te nastup Slavka Goldsteina.


Iz izdavačke kuće V.B.Z. najavljuju skorašnju monografiju naših svjetski poznatih arhitekata Vinka Penezića i Krešimira Rogine. Njih dvojica pozvani su da se na Venecijanskom biennalu arhitekture, koji će se održati od 14. rujna do 23. studenoga, predstave čak 270 m² velikom instalacijom 'Out there: Architecture beyond Building', a pozvani su i da napišu vlastiti manifest. Taj će se manifest naći i u skorašnjoj knjizi Tko se boji vuka još u digitalnoj eri (Who's Afraid of Big Bad Wolf  in Digital Age?), monografiji koja će popratit projekt, a zamišljena je kao svojevrsni udžbenik promišljanja arhitekture za 21. stoljeće. O dvojcu saznajte više na njihovoj stranici.


Ekipa s NOSF-a je čačkajući po netu naletjela na podatak da je kultni američki esefičar i futurist Robert A. Heinlein dobivao toliko pošte od svojih obožavatelja da si je u jednom trenutku svog života postavio pitanje piše li on uopće fikciju ili se samo dopisu sa svojim fanovima. Taj ga je problem natjerao da sastavi formular za odgovore na njihova pitanja. Radi se o najobičnijoj listi s odgovorima na najčešća pitanja, na kojoj bi slavni pisac prema potrebi štrihirao traženi odgovor te bi takav formular poslao nazad obožavatelju. To, složit ćete se, i nije baš neka sjajna metoda, ali bolje ikakva nego nikakva. Heinlein je navodno odgovarao na većinu pitanja svojih fanova, pa nije baš imao puno vremena kako je slava rasla. A kad bi ga netko upitao nešto izvan formulara, sjajni bi mu Heinlein ipak odgovorio. Svakako otiđite na ovaj link, jer ćete se od srca nasmijati. Fakat je imao smisla za humor, već druga stavka u formularu kaže: "Tvrdite da godinama uživate u mojim pričama. Pa zašto mi onda po prvi put pišete da mi kažete da vam se jedna moja priča nije svidjela?".


Na D:P:K:M-u se u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige pojavio još jedan novi naslov. Riječ je o zbirki priča pjesnikinje, spisateljica i autorice za djecu Sanje Pilić pod nazivom Tjeskoba šutnje, koju je u tiskanom obliku 1990. godine objavio Izdavački centar Otvorenog sveučilišta u Osijeku. Pilić (1954.) je u životu radila kao fotografkinja, trik-snimateljica i koloristica na crtanom filmu. Surađivala je s Autonomnom ženskom kućom iz Zagreba i radila sa zlostavljanom djecom. Članica je raznih prosudbenih odbora za dječje stvaralaštvo, a i dobitnica je brojnih nagrada, između ostalog je dva puta pobrala i Grigora Viteza (1990. i 2002.) i Ivanu Brlić Mažuranić (1995. i 2001.). Njezine priče iz ove zbirke izrazito su subjektivno konotirane, a problematiziraju načine izlaženja ili ne izlaženja na kraj s vlastitim unutarnjim svijetom.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu