Page arrow

Književni koktel

Large 2148
Srijeda
10.11.2010.

Slika: Houellebecq na dodjeli Prix Goncourt koja se tradicionalno dodjeljuje u pariškom restoranu Drouant

Glavna vijest tjedna u Hrvatskoj svakako je početak najvećeg sajma knjiga u zemlji, zagrebačkog Interlibera. No, s obzirom da su vijesti s Interlibera dostupne na svakom koraku za početak ovotjednog Književnog koktela vraćamo se nekoliko dana u prošlost, točnije u ponedjeljak, budući da je upravo tog dana Michel Huellebecq napokon dobio Goncourtovu nagradu, najvažniju francusku književnu nagradu, i to za roman La carte et le territoire. Ocjenjivački sud Goncourtove akademije dodijelio je Houellebecqovom romanu sedam glasova u prvom krugu, dok je dva glasa dobila poznata književnica i redateljica Virginie Despentes za roman Apocalypse bebe. Houellebecq je tako napokon svojim petim po redu romanom osvojio nagradu koja mu je za dlaku izmicala već u nekoliko navrata, prvi put 1998. godine za Elementarne čestice, a sedam godina poslije nedostajao mu je samo jedan glas za roman Mogućnost otoka.

Zanimljivo je da roman La carte et le territoire nije naišao na jednodušne pohvale francuske kritike kako je to objavljeno u našim medijima nakon vijesti o dodjeli nagrade. Naime, kako smo prije nekoliko mjeseci već pisali u Književnom koktelu, francuski pisac Tahar Ben Jelloun, bivši dobitnik Prix Goncourt, u talijanskom listu La Repubblica objavio je prilično oštar napad na Huellebecqa rekavši kako mu se "ne sviđa njegov stil, niti njegovo pisanje uopće, te kako je riječ o izrazito pretencioznom i ne sasvim kvalitetnom romanu... Malo brbljanja o općem stanju modernog čovjeka, malo afektiranog stila koji se trudi biti hladan i tehnički promišljen, uz žličicu pretencioznog ubacivanja stvarnih ljudi u kašu s izmišljenim likovima, a uz sve to i malo nabrajanja brendova kako bi sve bilo kao aktualno i provokativno." Po objavljivanju ovoga teksta Ben Jelloun, jedan od deset članova žirija Goncourtove nagrade, morao se suočiti s brojnim napadima Huellebecqovih fanova, nakon čega je izjavio "kako je znao da je Houellebecq popularan, ali da nije imao pojma koliki je zapravo njegov fan club."

Povijest nagrade koja je prvi put dodijeljena 1903. godine, danas malo poznatom Johnu Antoine Nauu za knjigu Force ennemie, izuzetno je bogata i zanimljiva, te prepuna bizarnih detalja prema kojima je 'afera' s Ben Jellounom i Houellebecqom dječja igra. Primjerice, Prix Goncourt ne može biti dodijeljena dvaput, no to je pošlo za rukom Romainu Garyiu koji je nagradu dobio 1956. godine za Les racines du ciel, a zatim 1975. godine pod pseudonimom Émile Ajar za francuski klasik La vie devant soi.

Podulja je lista slavnih književnika koji su dobili Goncourta; tu su autori poput Henrija Barbussea, Andréa Malrauxa, Michela Tourniera, Simone de Beauvoir i Marguerite Duras, dok je prošle godine nagradu dobila Marie NDiaye.

Houellebecq će uz veliko priznanje kući odnijeti i novčanu nagradu u iznosu od 10 eura, sada već tradicionalnu svotu koja ide laureatu Prix Goncourt.

***

Još jedna zanimljiva vijest dolazi nam iz Francuske gdje je poznata autorica, nobelovka Toni Morrison postala dobitnicom francuske Legije časti. Legiju časti ustanovio je Napoleon Bonaparte 1802. godine i uglavnom je se dodjeljuje francuskim građanima, iako nije rijetkost da je dobiju i građani onih zemalja koje se diče vrijednostima zasnovanima na onima Francuske revolucije, pa je tako, primjerice, prošle godine Legiju časti dobila britanska književnica J.K. Rowling. Ovo Francuzima najveće priznanje Morrisonovoj je uručio ministar kulture Frédéric Mitterrand, o kojem smo, u ponešto drugačijem kontekstu, također već pisali, rekavši kako je ona "najveća američka književnica svoga vremena" te joj poručio kako je "izuzetno voljena i rado čitana u Francuskoj".

Mitterand je rekao i kako "Toni Morrison predstavlja sve ono što je u našim očima najbolje od Amerike, koja zasniva svoju ljubav prema slobodi na najsnažnijim snovima. One Amerike koja je omogućila crnom djetetu iz siromašne obitelji iz države Ohio, i to u godinama segregacije, da ima izuzetnu sudbinu, onu najveće suvremene američke spisateljice."

Toni Morrison ovo je samo jedno u nizu najvećih svjetskih priznanja, budući da je još 1988. dobila Pulitzerovu nagradu, dok je 1993. godine nagrađena najvećom svjetskom književnom nagradom, Nobelom

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu