Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Književni koktel

Large 289
Utorak
17.07.2007.

U prošlom koktelu smo vam pisali o stripu Tintin u Kongu, belgijskog strip crtača Georgesa Prospera Remija, poznatijeg pod imenom Hergé, kojega je britanska Komisija za rasnu ravnopravnost odlučila povući s polica jer obiluje rasističkim sadržajem. Epilog ovoj vijesti je da je dan poslije Amazon zabilježio nezapamćeno povećanje prodaje od čak 4.000% pa je Tintin direktno ušao u top 10 naslova i to na osmo mjesto. Cijeli slučaj potvrđuje onu da je zabranjena voćka najslađa.

Skandala je bilo i na Pirinejskom poluotoku, gdje je portugalski nobelovac Jose Saramago svojom izjavom uspio razljutiti portugalske domoljube. Saramago (85) je navukao na sebe bijes nacionalista izjavom za portugalski dnevnik Diario de Noticias u kojoj tvrdi da će Portugal u budućnosti sigurno biti pripojen Španjolskoj. Nobelovac koji je Portugal napustio ranih 90-ih zbog razmirica s konzervativnom vladom kojoj se nije svidio njegov roman Evanđelje po Isusu Kristu (V.B.Z.) optužen je da mu je izjava motivirana bijesom na njegovu domovinu.

"Njegovo viđenje stvari pripada 19. stoljeću, a ne 21.", za iste novine sutradan je izjavio portugalski ministar i ambasador u Madridu Martins da Cruz . "Lako je mrziti Portugal izvana. Teško je braniti naše interese, a upravo to Saramagu ne uspjeva." Iako Portugalci Španjolcima zamjeraju kupovanje portugalskih banaka i nepravednu raspodjelu vode između dvije države, Saramago nije jedini 'iberist' u Portugalu. Anketa koju je ranije ove godine proveo tjednik Sol otkriva da se 28% Portugalaca izjasnilo za pripojenje španjolskoj kruni. Bilo kako bilo, portugalski nobelovac svoju vezu sa španjolskom krunom dodatno je učvrstio prošli tjedan, sklopivši brak sa španjolskom novinarkom Pilar del Río.

Lijepa nam vijest stiže iz Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koja je ispunila želju nedavno preminulog barda inauguriravši nagradu Dragutin Tadijanović, koja će se dodjeljivati u trima kategorijama - jedna u pjesničkoj i dvije studentske (za studente iz Brodsko-posavske i Ličko-senjske županije). Iznos od 750 tisuća kuna koji je Tadijanović darovnim ugovorom proslijedio HAZU iskoristit će se i za rad Tadijanovićeve memorijalne kuće u Rastušju. Osim novaca, Tadijanović je Akademiji predao i svoja autorska prava.

Vijest koja će obradovati sve kompjuteraški nastrojene čitače je povezivanje Shelfarija i Facebooka koje će svim korisnicima omogućiti da na svoju virtualnu policu stave svoju biblioteku i to ne samo popis knjiga nego i ocjene tih knjiga te svoje stavove o njima. Osim toga, svaki korisnik može generirati svoj vlastiti profil, preference, komentirati i diskutirati s ostalim čitateljima. "Shelfari aplikacija je jedinstvena jer ne samo da članovima Facebooka omogućuje da brzo izmijene popise knjiga, već im omogućuje da nastave istraživati na Shelfarijevoj stranici." izjavio je ovom prigodom Josh Hug, suosnivač i izvršni direktor Shelfarija. Kako funkcionira ova simpatična on-line reading grupa provjerite ovdje i ovdje

No, ne zaboravite - top liste svojih omiljenih knjiga, ocjene i recenzije možete ostavljati i na ovom siteu! A komentari i rasprave s ostalim čitateljima i više su nego dobrodošli. 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu