Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Kruno Lokotar u novom ruhu

Large 111
Nedjelja
22.04.2007.

„Dobra večer“, obratio se prisutnima Kruno Lokotar u mračnom ambijentu Bookse. Crne zavjese na prozorima bile su navučene zbog boljeg kontrasta na projekcijskom platnu na kojem se vrtjela powerpoint prezentacija transfera iz jedne u drugu izdavačku kuću, transfera o kojem se zadnjih dana spekuliralo više nego o prelasku Nike Kranjčara u Portsmouth, Davida Beckhama u LA Galaxy ili Pipsa u Menart.

Odmah iz uvoda doznali smo da je transfer prošao bez stresa, što je vidljivo i iz imena Lokotarove nove izdavačke kuće Algoritam u kojem se, ako izbacite višak slova, krije stari AGM. Nadamo se da će se jednako pomanjkanje stresa osjetiti i na domaćoj književnoj sceni koja se s pravom bojala da je ovim odlaskom ostala bez jednog od rijetkih urednika otvorenih za suradnju s mladim domaćim autorima.

Od otkaza u staroj firmi do ulaska u ured nove, Kruno je uspio ispratiti Vladu Bulića na dodjelu nagrade Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo u 2006. godini, otići do Berlina u kojem je održao promociju FAK-a, odletjeti do Leipziga gdje je prezentirao trojezičnu multimediju s 20 autora namijenjenu stranim agentima i kupcima, prodati Emira Imamovića i njegovu knjigu Jel netko vidio djevojčice, kurve, ratne zločince njemačkom izdavaču, te započeti pregovore za prodaju Bulića i Vidića. Nakon inozemstva uslijedila je još jedna nagrada, ovoga puta SFERA Veselinu Gatalu za roman Geto koji u Hrvatskoj nije dobio niti jednu kritiku čime je potvrdio tezu o getoizaciji SF književnosti.

Odradivši sve to Kruno se uputio u svoju novu firmu s ciljem da preko nje izveze našu književnost i autore u Europu. Taj će projekt započeti preko biblioteke KaLibar za koju se nada da će postati središnja u hrvatskoj književnosti. Prva knjiga iz ove biblioteke otisnuta je i ako je vjerovati uredniku 'daleko nadilazi naše najviše standarde.'

Radi se o debitantskom uratku Nade Gašić pod nazivom Mirna ulica, drvored koji 'portretira stanovnike jedne ulice i daje vedutu Zagreba – grada metropolitanski raznolikog i provincijski isključivog, licemjernog i okrutnog – tako dobro i uvjerljivo da ćete se iz njega poželjeti preseliti, unatoč miru i drvoredu.'

S ovom knjigom Booksa ujedno započinje suradnju s Krunom Lokotarom kao urednikom i pokreće novu rundu Reading grupa, odnosno čitateljskih skupina. Ideja je popuniti usko grlo i uz pomoć mladih čitateljskih snaga proizvoditi refleksije na suvremenu književnosti čiji će se pisani trag provlačiti na Booksinom site-u. 

Od budućih projekata Lokotar je izdvojio knjigu Josipa Novakovića Fiction Writers Workshop ustvrdivši da će se uspješno uklopiti u trenutnu situaciju na tržištu koje nam nudi mnoštvo radionica (kao što je legendarna Ferićeva radionica u Booksi, op.a.), a niti jedan udžbenik.

U pripremi je i knjiga Roberta Valdeca Deadline o iskustvima ratnog reportera koja su zbog nezadovoljavajućih novinskih formi ostala neobjavljena.

Što se tiče biblioteke KaLibar, u njoj možemo očekivati 10-12 domaćih autora godišnje, uz neka strana gostovanja tipa Vladimira Arsenijevića koji je pristao premijerno objavljivati u KaLibru jer je Lokotarov prijatelj.

Čini se da će ova godina biti plodna, samo da nas ne oplete kakva gadna tuča ili, nedajbože, suša.

   

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu