Page arrow

Kvizni štab - Obljetnica mature

Large kviz
Ponedjeljak
22.12.2014.
Kao da sam upala u neki vremeplov – rekla je Leni iz Hrvata, nepušača, katolika, dok smo ispred Bookse čekali početak kviza. I nije bila daleko od istine. Mene je donekle podsjećalo i na obljetnicu mature – doduše, nije bila okrugla, s obzirom da je od posljednjeg kviza u Booksi prošlo točno šest godina (poklopili su se datumi - 19.12.) Dok smo se tako prisjećali starih dana, nije mi se ni izbliza činilo da je prošlo baš toliko puno vremena… Onako, po osjećaju bih rekao 3 ili maksimalno 4 godine. Vrijeme leti.
Mnoge stare ekipe su se pojavile, između ostalog Ljudi iz žute sambe, SHS, Ispičure i Sjecikese (oni su se na početku baš tako zvali, ali kako ih je sad došlo čak devetero, igrali su i Ispičuture i Sjecikese). No, nekih inventarnih ekipe ipak nije bilo - Ivanu Ramljaku iz Los Smegmasa posebno su falili Opus dei, Dada Jihad je predmnijevam bio u kinu Europi, našoj dragoj voditeljici Ani Stunić pomogli smo da se prisjeti CDLC-a (nije se mogla sjetiti imena), dok su se Prijateljice znanja pojavile – ali samo kao točan odgovor na jedno od pitanja… Valjda Zgubidanova i ekipa žele da ih pamtimo onakve kakve su bile tih davnih dana.
Ana je pošteno zaprimila prijave i proslijedila petstotinjak prikupljenih kuna u crowdfunding kampanju za obnovu Booksinih pojačala, znaka na pročelju i nabavku klima uređaja, te na visokoj razini odvodila prve dvije rubrike. Krenulo je, po Aninom mišljenju, najboljim dijelom kviza – predstavljanjem ekipa i pljeskanjem. I stvarno je to bio zaboravljeni gušt. Nezaboravljeni gušt je bio nagrada za sastavljanje pitanja – činjenica da ne moraš lovit mjesto za sjedenje, nego te čeka kauč! Inače, vidi se da je Ana profesionalka – svako je pitanje prvo za pripremu pročitala u sebi, a tek onda i naglas!
Kako nas je uskoro napustila zbog koncerta Parov Stelara (a prije toga je imala i nekih humanitarnih obveza), mikrofon sam preuzeo ja. I još je to donekle ličilo na nešto sve do 'Hall of fame' pitanja iz rubrike 'muzika'. Naime, prilikom sastavljanja pitanja odlučili smo se prisjetiti nekih slavnih pitanja s naših starih kvizova – možda vam zvuči previše, ali članovi Minimaxa zajedno ili kao pojedinci sastavili su više od stotinu kvizova.
Enivej, 'Hall of fame' pitanje iz muzike ide ovako: "Roberta Širinića nećete naći u enciklopedijama i pregledima hrvatske popularne glazbe, koje uglavnom pišu neuki i površni mediokriteti, no riječ je o jedinome pravom gangsta reperu u Hrvata. Tu je laskavu titulu zaradio dvama uvjetima. Prvo, repajućim gostovanjem na albumu Vagabundov sin kojim se 1999. godine Don Mateo pokušao prebaciti iz kriminalnog u estradni milje. I drugo, važnije, svojom smrću koja je nastupila kada je njegovo uživanje u toplom sendviču naprasito prekinuo metak u potiljak…"

Počeo sam se smijati već kod spominjanja Don Matea (a popio sam samo jedno pšenično Laško – eto, toliko je vremena prošlo da je čak i Laško evoluiralo), ali do ovdje sam već potpuno prasnuo u smijeh i dao mikrofon i papir Gogi… I što se dogodilo? On se isto stao smijati ko blesav. Zaboravio je i sam koliko je vrckavo bilo pitanje koje je sastavio prije 7-8 godina. Ma, nema boljeg nego smijat se na vlastite baze…
Inače, za one znatiželjne, koji nisu bili na kvizu, slijedi nastavak: "…što je događaj poznat i kao 'legendarno sranje isprid fast fooda', koje su opjevali i TBF u svojoj pjesmi Sve se vraća, sve se plaća. Robert Širinić u splitskom je undergroundu poznatiji kao: a) Aga Th'Ante b) Bare Teklić c) Major Surla d) Šime Japanac?" Kako je Aga Th'Ante moj reperski alter ego u nikad prežaljenom underground rap projektu Vruće kitice posse, dok su Major i Surla dva različita lika iz splitskog poluzemlja, dok je kontroverzni ugostitelj Bare Teklić i bivši suprug Ane Sasso život skončao tek kasnije – i to u prometnoj nesreći, jasno je da je odgovor Šime Japanac. RIP, motherfucker!
Kako nisam uspio u prvotnom naumu da na kviz dovedem i trogodišnju kći Ninu, morao sam se se zaputiti prema domu svom i očinskim obvezama poput kupanja i uspavljivanja djece. Naknadno sam saznao da su pobijedili Los Smegmasi (njima su uvijek naši kvizovi odgovarali), a umjesto novaca dobili su prigodne nagrade.
A ono što sam saznao u nedjelju navečer, dok pišem ove retke, jest da je Lordan koji vodi HDPIO (kamo se kviz preselio iz Bookse) na Facebooku objavio sljedeću poruku: "na znanje, nema više kviza u HDPIO". Čini se da je mislio 'nikad više', a onda će se ili svi morati preseliti u kino Europa, ili će se morati pronaći neki novi prostor. No, i po raspravi koja se ispod razvila, očito je da je HDPIO kviz (na koji sam kao pravi obiteljski čovjek jako rijetko zalazio) zapao u krizu…. Očito je da slijedi novo poglavlje u povijesti najstarijeg kviza u Hrvata.

Tonči Raić
foto: Ana Stunić i Minimax

***

Pitanja i odgovori s Booksinog kviza 19.12.2014.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu