Page arrow

'Lova do krova' - pitanja s kviza

Large kviz
Nedjelja
21.12.2014.
Dobrodošli! Pitanja je sastavio Minimax u natpolovičnoj većini, uz doprinos svih originalnih članova, što jamči kvalitetan i igriv kviz. U čast povijesnoj ulozi kviza u Booksi na utemeljenje kvizne stvarnosti u Hrvata, u svakoj od standardnih rubrika (plus sport) bit će po jedno „Hall of Fame" pitanje iz nekog od stotinjak kvizova koje su sastavili članovi Minimaxa. Neka kviz otpočne.
TRIVIA (7 bodova)
1.Prije nekoliko tjedana, jednog od sastavljača kviza sretne jedan kolega na hodniku, i vidjevši natpis na torbici, pita: Znaš li što znači PUMA? Ne znam, rekoh. Sad znam, a osim pume, zanima me što znače kratice... (2 boda, svaki po pola)
(PUMA – Pedersko udruženje mladih amatera
TOPER – Toplo obučen peder europskog ranga
ŠKODA – Štete kupit ovako debilan autoa
DRINA – Dragi Reagane, izruči nam Artukovića)
2. Svi znamo koja je registraciju najradije koriste brojni rent-a-carovi i slične tvrtke koje imaju više vozila. Zašto? Jer su tamo najjeftiniji troškovi registracije i osiguranja. Tko je hit broj jedan, a tko je na drugom i trećem mjestu po jeftinoći. Tražim registracije, a ne puna imena gradova. (svaki odgovor po pola boda)
(1. DA 2. NA 3. VU)
3. Željko Kerum je bio poznat po jednoj gurmanskoj kombinaciji, blago rečeno neuobičajenoj. Što je Kerum volio jesti u kombinaciji s kojim pićem? Za dodatni bod - kako se zvala robna marka, primjerice mortadele ili flaširane vode, koja se mogla naći u Kerumovim trgovinama? (svaki po pola boda)
(ĆEVAPE I DOM PERIGNON, RUMKE)
4. Iz Severininog kućnog pornića navodno je izrezan dio u kojem se vidi kako pjenušac nije jedini stimulans koji su koristili. No, to su samo glasine. Zanima me proizvođač pjenušca koji su konzumirali, ali i kako se zove Sevkin partner iz spomenutog uratka? Također, brod na kojem su se bavili amaterskim filmom, pripadao je jednom poduzetniku, suprugu koje poznate HTV-ovke novinarke i voditeljice? (svaki odgovor po pola boda)
(FREIXENET, MILAN LUČIČ, TONČICA ČELJUSKA)
5. HOF: Kome pripadaju prve četiri grane hrvatskog jablana, vjerujemo li Veri Svobodi? (sve 4 grane za 1 bod)
(KRALJ TOMISLAV, ZRINSKI I FRANKOPANI, JELAČIĆ BAN, RADIĆ STJEPAN)
OPĆA KULTURA (6,5 bodova)
1. Koliko jedinica regionalne samouprave postoji u Hrvatskoj? (1 bod)
(21 – 20 županija i Grad Zagreb)
2. Bilo je to 7. prosinca 2005. godine. Nekoliko dana ranije stigao je na Tenerife u pratnji Joze Grgića poznatog pod nadimkom Jablan. Kada su se navečer spustili u restoran hotela Bitácora u kojem je general tih dana prebivao, u 21.10 prišlo im je 8 službenika španjolske policije i uhitilo ih. Naravno, opisano je uhićenje heroja a ne zločinca, koji je u tom trenutku kod sebe ima 12 tisuća eura. Zanima me, pod kojim se imenom Ante Gotovina prijavio u spomenuti hotel (navodno se znalo kako je jedan od njegovih lažnih identiteta, te je upravo ta činjenica bila ključna za generalovo uhićenje), te koje je rujno vino pio kad su ga uhitili? (2 boda, svaki odgovor po bod)
(Kristijan Horvat, Marqués de Cáceres)
3. Zbog EU-a, vinari s Plešivice morali su promijeniti ime Portugiscu, kako neuki kupci ne bi pomislili da je iz Portugala. Prvi dio pitanja - Kako se, po novome, zove Portugizac? Drugio dio - još je jedno alkoholno piće bilo u opasnosti da izgubi pravo zvati se imenom svojim, zbog sličnosti s jednim talijanskim pićem. Koje? I konačno, treći dio - prošle se godine pojavila bojazan da jedno crno vino naši vinari (zbog kolega iz Slovenije) neće moći prodavati na tržištu EU, iz sličnog razloga? (svaki odgovor po pola boda)
(PURTUGIZEC, PROŠEK i TERAN.)
4. Pod kojim je imenom poznatiji vatikanski Institut za religijska pitanja?
(VATIKANSKA BANKA)
5. HOF: Član Minimaxa Ivan Perasović, zvani Đepeto trenutačno je u Norveškoj. Red je da ga se prisjetimo njegovim pitanjem iz doba dok se kviz održavao u Booksi. Izbaci uljeza:
malvazija, maraština, frankovka, žlahtina, žilavka (1 bod)
(FRANKOVKA)
GLAZBA (7 bodova)
1. Ovaj legendarni kanadski punk rock band oformila su dva brata davne 1979. godine. Nikad nisu postali mainstream, no unatoč tome imaju odanu publiku u Europi i Sjevernoj Americi. Pet godina kasnije braća su oformila još jedan bend, čije su pjesme uglavnom inspirirane hokejom. U Hrvatskoj su nastupili puno puta, u jednoj i drugoj inačici, a nas zanimaju imena oba benda... (svaki pola boda)
(NOMEANSNO, THE HANSON BROTHERS)
2. U maniji povratka vinilu, poseban je korak napravio jedan splitski panker i čokolader. Singl za pjesmu "O kakva luna", najavio je njihov drugi album, a objavljen je na ploči od čokolade. Kako se zove njegov bend? Kako se zove pjevačeva tvrtka koja se inače bavi prodajom čokolade, začina itd. (svaki po bod)
(FON BISKICH & NARODNO BLAGO, NADALINA)
3. Grupa Đubrivo kultna je splitska punk-metal grupa. Kako se zove njihov kultni demo-album, dakle ne tražim prvi  "Postmodernistički Manifest Suvremene Kulturologije" nego onaj drugi, iz 1999. godine, koji im je priskrbio nastup na HGF-u, na kojem su i pobijedili. Većina pjesama pojavila se i na njihovom prvom albumu, kojeg je objavio Menart. Kako se zove taj demo, a kako prvi oficijelni album? (svaki po bod)
(ZAŠTO SARMA NE LETI? - 100% PRIRODNO)
4. Navedi dvije pjesme Boba Marleya koje se ne nalaze na legendarnoj „Legend" best of kompilaciji. (svaka pola boda)
(Na Legend jesu: Is This Love, No Woman No Cry, Could You Be Loved, 3 Little Birds, Get Up Stand Up, Stir It Up, One Love/People Get Ready, I Shot The Sheriff, Waiting In Vain, Redempotion Song, Satsisfy My Soul, Exodus, Jamming.)
5. HOF: Roberta Širinića nećete naći u enciklopedijama i pregledima hrvatske popularne glazbe, koje uglavnom pišu neuki i površni mediokriteti, no riječ je o prvom pravom gangsta reperu u Hrvata. Tu je laskavu titulu zaradio dvama uvjetima. Prvo, repajućim gostovanjem na albumu 'Vagabundov sin' kojim se 1999. godine Don Mateo pokušao prebaciti iz kriminalnog u estradni milje. I drugo, važnije, svojom smrću koja je nastupila kada je njegovo uživanje u toplom sendviču naprasito prekinuo metak u potiljak, što je događaj poznat i kao „legendarno sranje isprid fast fooda", koje su opjevali i TBF u svojoj pjesmi 'Sve se vraća, sve se plaća'. Robert Širinić u splitskom je undergroundu poznatiji kao:
a) Aga Th'Ante b) Bare Teklić c) Major Surla d) Šime Japanac? 
(D) Šime Japanac)
KNJIŽEVNOST (5,5 bodova)
1. Prvo pitanje, da lakše prebrodite prelazak iz glazbe u književnost. Damir Radić izdao je 2002. godine zbirku koja se nastavlja ne njegovu debitantsku knjigu "Lov na risove". Možda mislite da se radi o beznačajnom izdanju, no nagrada Kvirin na manifestaciji "Kvirinovi poetski susreti" uvjerit će vas u suprotno. Zanimljivo, identičan naslov ima i pjesma, ma što pjesma - hit, jednog našeg benda popularnog u 80-ima, čiji je frontmen u 90-ima i kasnije izgradio i respektabilnu solo-karijeru, djelomice i zahvaljujući pjesmama matičnog benda koje je prepjevao, tj. nastavio izvoditi, među kojima je i traženi naslov. Pomoć: nastupio je na mom vjenčanju. Još pomoći: pod tim naslovom na coolinarici ima i istoimeni recept. Za drugi bod - kako se zove njegov debitantski solo album? (svaki po pola boda)
(a) Jagode i čokolada
b) Vino noći)
2. „Najpodliji trik koji je vrag izveo bio je kad je uvjerio svijet da ne postoji." Možda ste ovaj citat prvi put čuli u filmu „Privedite osumnjičene", no autor mu je jedan poznati pjesnik. Koji? (1 bod)
(Baudelaire)
3. Koji je, prema njegovom vlastitom priznanju, manje poznati hrvatski književnik, inače stalni Booksin gost i veliki prijatelj, izrazito ogorčen aktivističkim dijelom Booksine klijentele? Ako ga uopće znate, znate ga po njegovim dijelima 'Đavli od papira' ili 'Nema slonova u Meksiku'.
(ZORAN PILIĆ)
4. Bio je hrvatski jezikoslovac, pravnik, predavač i političar, pripadnik riječke filološke škole. 1860-ih godina okrenuo se od jezikoslovnog rada, te se posvetio pravu. Stekao je status uvaženog riječkog odvjetnika, a dao se i u politički život. Bio je aktivan član Starčevićeve Stranke prava. Bio je i biran u Sabor, gdje je bio poznat kao žučni branitelj pravaških stavova. No, vjerojatno će vam u otkrivanju točnog odgovora najviše pomoći činjenica da se zove i prezive isto kao i jedan aktualni košarkaš Cedevite. (1 bod)
(Fran Pilepić)
5. Umjesto „Hall of Fame" pitanja u rubrici književnost vraćamo se staroj tradiciji postavljanja pitanja na koja odgovor možete pronaći na Booksinom sajtu. Kako se zove popularna kolumna, koja je nedvojbeno zaslužna za procvat kvizne scene u Hrvata? U okviru te kolumne, dodijeljena je i nagrada za najbolje ime jednoj od ekipa? Kako se zvala nagrada i koja ju je ekipa dobila? (svaki po pola boda)
(Kvizni štab, klizni štap i Prijateljice znanja)
FILM (6 bodova)
1. U „Iskupljenju u Shawshanku" u jednoj sceni zatvorenici slažu knjige. Jedan od zatvorenika dohvati jednu knjigu, za koju Red, kojega tumači Morgan Freeman, predloži da je stave u rubriku „edukativno". O kojoj je knjizi riječ? (1 bod)
(Grof Monte Christo)
2. Koje se dvije životinje nalaze u naslovima dva filma koji su dobili Oscara na najbolji film u dvije uzastopne godine? Pomoć – jedna od njih rado jede drugu. (2 boda)
(Vukovi, jaganjci)
3. Tko je jedina osoba rođena u Africi dobitnica ili dobitnik jednog od glumačkih Oscara? (1 bod)
(Charlize Theron)
4. Film "Tajvanska kanasta" Gorana Markovića snimljen je 1985. godine. Slijedi opis jedne scene iz filma. Mladi par sjedi u kafiću te iz drugog pokušaja uspijeva dozvati konobara. Od vas se traži da nadopunite dijaloge. Pomoć: na oba mjesta su isti napici, samo u različitim padežima. (svaki po pola boda)
"Jel može dva čaja?"
"Od toplih napitaka imamo samo .... i ...."
"Čaja nemate?" -"Nema."
"Onda kafu." – „Jel ja govorim sprski? .... i ....."
(Kuvano vino i kuvana rakija)
5. HOF: Složite nam filmsku skalu! Naime, ovaj se zadatak sastoji od toga da nam navedete pet filmova, čiji će naslovi posloženi zaredom davati petočlanu skalu, sastavljenu po ključu da se u tim naslovima nalaze brojevi po kojima ćete ih složiti od najmanjega ka najvišem. Priznaju se i glavni i redni brojevi; i originalni naslovi u slučaju da se u hrvatskom prijevodu broj izgubio ali i hrvatski prijevodni naslovi u slučaju da se u njima broj dodao tamo gdje ga nije bilo; filmovi koji u naslovu imaju nekoliko brojeva mogu se staviti na mjesto bilo kojeg od njih, ali i samo na to jedno mjesto; ne postoje zadani okviri što znači da možete iskoristite naslove s ama baš svim postojećim brojevima; a ne smiju se koristiti jedino naslovi nastavaka tipa 'Rocky 2', 'Rambo 3' ili 'Smrtonosno oružje 4'. Od filmova stanovitoga gospodina Oceana smijete iskoristiti samo jedan, ako vam to uopće paše.
(Provjerit ćemo na internetu na licu mjesta, 1)
SPORT (7 bodova)
1. Vitas Gerulaitis, prerano preminuli bivši američki tenisač litvanskog podrijetla bio je veliko ime bijelog sporta u sedamdesetima i početkom osamdesetih. Čovjek je osvojio Australian Open, igrao finale US Opena i Rolanda Garrosa te polufinale Wimbledona, a u jednom trenutku je bio igrač broj tri na svijetu. No, uza sve te silne uspjehe najviše je ostao upamćen po izjavi koja je ušla u anale sporta općenito. Dakle, Vitas je imao nesreću što je igrao tenis u isto vrijeme kad i jedan drugi veliki tenisač koji ga je uredno peglao. Čak 16 uzastopnih mečeva protiv tog tenisača Gerulaitis je završavao pognute glave. Ipak sedamnaesta je bila sreća i na pressici nakon meča šaljivdžija Vitas je rekao: ''Ovo nek vam svima bude pouka. Još se nije rodio onaj tko će Vitasa Gerulaitisa pobijediti sedamnarst puta''. Koji tenisač je bio ta crna mačka našem Viti?
(Jimmy Connors)
2. U košarci, kako se u slengu popularno zove blokada? Rekorder po broju blokada u jednoj NBA utakmici je Elmore Smith - u jednoj ih je zalijepio čak 17! Druga dvojica su uspjeli zalijepiti po 15 komada u jednoj utakmici, s tim da je jedan od njih to učinio dvaput, a prvi put u svojoj rookie-sezoni! Navedite nam bar jednog (po bod za svaki podatak)
(Banana - Manute Bol, Shaquille O'Neal)
3. Kad je odlazio iz Jugoplastike, Toni Kukoč otišao je u talijanski Bennetton. Zanima me - iz kojeg je Bennetton grada? Za dodatni bod - koji je poznati desert 1962. godine nastao u tom gradu? (po bod za svaki podatak)
(Treviso - Tiramisu)
4. Koliko je titula prvak Hajduk osvojio dok je HDZ bio na vlasti, a koliko dok je bio SDP? (1 bod)
(5:1 za HDZ)
5. HOF: Koji je bivši nogometaš na svjetskom prvenstvu 1962. godine u Čileu, na utakmici za treće mjesto u kojoj su se bili susreli domaćin Čile i Jugoslavija, postigao autogol koji je Čileu donio pobjedu od 1:0 i brončanu medalju? Kasnije, u devedesetima, taj je gaf pravdao namjerom rođenom u samoj srži njegova hrvatskoga patriotskog bića i željom da napakosti tamnici naroda.
(VLATKO MARKOVIĆ)
Autori kviza: Minimax

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu