Page arrow

Lovely Jubbly

Large lovely jubbly
Ponedjeljak
28.04.2014.

Po najnovijem istraživanju tržišta knjiga u RH – Hrvati čitaju knjige! Svi oni koji su govorili da uopće ne čitamo sad se negdje crvene od nelagode. Dva dana razmišljali smo da li da uopće detaljnije proučimo rezultate istraživanja ili da se samo radujemo činjenici da se ipak čita.

Vrag nam nije dao mira, pa smo išli čačkati mečku. Iskočila nam je Power Point prezentacija što nas je uplašilo. Mislili smo da je nekakav virus i dugo nismo htjeli ništa klikati. Onda je Dunja hrabro kliknula.

Prve brojke uznemirile su nas. Naime kaj – Hrvati su i prijašnjih godina čitali, ali sad čitaju manje. I to za 3%!  Po istraživanju iz 2011., 56% građana ove zemlje priznalo je da pročita barem jednu knjigu. Danas je to svega 53%.

Što se dogodilo s onih 3%?

"Brijem da je to zbog predstojećeg Svjetskog prvenstva u nogometu", rekla je Vanja, "Kak ne kužite foru, 2011. nije bilo nikakvog prvenstva – ni svjetskog, ni europskog."

„Možda su bile olimpijske igre?", dometnu Ana.

Provjerili smo na guglu i pokazalo se da nisu bile nikakve OI 2011. godine.

"Što, dakle, potvrđuje moju teoriju da Hrvati u godinama velikih sportskih događanja manje čitaju jer su preveć uzbuđeni. To ti je tih 3%, nije to bed, ajmo dalje", važno će Vanja.

Klikali smo dalje po Power Pointu. Osobe koje žive u većim gradovima više čitaju, također više čitaju osobe visokog obrazovanja i pod tri: žene!

"Ovo je, do đavola, protivno svakoj logici", Luka lupi pesnicom po stolu od orahovine, "Da pojasnim?"

"Pliz", rekla je Dunja, a ni mi ostali nismo imali ništa protiv.

Neka čovjek pojasni.

"Kao prvo – osobe u manjim gradovima morale bi čitati više jer u malim gradovima nedostaje sadržaja, kužite kaj hoću reć. Nadalje – nelogično je da osobe koje su ionako visoko obrazovane više čitaju. Po meni, više bi morale čitati slabije obrazovani. I treće – žene, ovo u biti ne želim ni komentirati. Samo ću mrštenjem izraziti svoje duboke sumnje."

"Wait a minute", Dunja će, "pa općepoznata je stvar da žene čitaju masu više od tipova."

"Yeah, mi žene e-norm-no mnogo čitamo. Ne znam čemu su uopće išli to i provjeravati."

Svađa bi potrajala i možda prerasla i u nešto još gore da netko nije kliknuo na novu grafiku. Tamo je pisalo: U posljednja tri mjeseca 835.639 građana Hrvatske (starijih od 15 godina) je kupilo knjigu.

U šoku smo stajali i gledali taj podatak dobrih 6 minuta. Ovo je sigurno greška ili nekakva pošalica, nagađali smo.

Dunja: "835.639!!!"

Vanja: "Strašno…"

Martina: "Pa odakle im tolika lova, čovječe? Da je svaka knjiga po 15 kuna, a nije, skuplja je, ali recimo da je – to je… 12.534.585 kuna!"

Dalje nismo istraživali. Sazvali smo hitnu sjednicu i odlučili se hititi u izdavaštvo. Vjerojatno ćemo kupiti i neku manju tiskaru. Tako ćemo, brijemo, povećati dobit!

This time next year we'll be millionaires!

foto: Loz Pycock

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu