Page arrow

Man Booker Prize International

Large 222
Srijeda
13.06.2007.

Da je književnost širokim masama zanimljiva poput, recimo, nogometa, Nigerijci bi ovaj tjedan proveli na ulicama mašući zastavama, ponosni na svoje spisateljske majstore.

Naime, prošli je tjedan nigerijska književnica Chimamanda Ngozi Adichie osvojila nagradu Orange Broadband za fikciju, a jučer je objavljeno da i Man Booker Prize International – međunarodna nagrada za životno postignuće autora čija su djela dostupna na engleskom jeziku, putuje u Nigeriju.

Dobitnik ovogodišnjeg MBI je, dakle, 76-godišnji Nigerijac Chinua Achebe, široj javnosti najpoznatiji kao autor romana Things Fall Apart iz 1958. koji opisuje početak kolonizacije plemena Igbo u Umuofiji, a u svijetu je prodan u nevjerojatnih 10 milijuna primjeraka.

Drugo najpoznatije Achebeovo djelo je esej Slika Afrike: Rasizam u Conradovom Srcu tame u kojem Achebe optužuje Conrada da u svojem djelu dehumanizira Afrikance i da Afriku prikazuje kao bojno polje, lišeno humanih vrijednosti, na čije tlo zabludjeli Europljanin stupa na vlastitu odgovornost.

Achebe koji je 1990. doživio prometnu nesreću i ostao paraliziran od struka naniže, osvojio je 60.000 ₤ u konkurenciji 15 izvrsnih autora među kojima su bili i Margaret Atwood, Carlos Fuentes, Don DeLillo, Salman Rushdie, Philip Roth, Michael Ondatjee te Amos Oz.

Ova nagrada koja se dodjeljuje svake dvije godine, a prvi put je dodijeljena 2005. godine albanskom piscu Ismailu Kadareu, novčana je utjeha čovjeku koji je, smatraju mnogi, zaslužio Nobela za svoj književni i aktivistički rad.

Laskavu titulu 'oca suvremene afričke književnosti' Achebe duguje nobelovki Nadine Gordimer, jednoj od članica ocjenjivačkog suda, kojim je ove godine predsjedavala američka književna kritičarka Elaine Showalter, a činili su ga uz Gordimerovu i irski pisac Colm Toibin.

Adichie, prošlotjedna dobitnica Orangea za fikciju, također pripadnica najbrojnije afričke etničke skupine Igbo, za svog mentora Achebea ima samo riječi pohvale: "On je izniman čovjek. Pisac i čovjek. On je sve ono što bi jedan pisac uopće trebao biti."

Nagrada od 60.000 funti bit će dodijeljena Achebeu na ceremoniji 28. lipnja u Oxfordu.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu