Page arrow

Nešto je trulo u državi AGM

Large 41
Utorak
20.02.2007.

Odlazak Janislava Šabana, donedavnog ravnatelja i Krune Lokotara, bivšeg glavnog urednika iz AGM-a već tjednima puni novinske stupce i blogerske postove. Najviše prašine diže potonji, koji je sa svojom bibliotekom Azbest proteklih godina postao sinonim za ovu izdavačku kuću. I dok se nagađa što ovaj transfer znači za domaće autore, a prvenstveno za hrvatsku poeziju, u jednom se pitanju slažu svi - AGM je na gubitku. Pogotovo sad kad se potvrđuju glasine o vraćanju ravnateljske pozicije Boži Čoviću. Da, da, isti je to Čović koji je jednoć uspio zakrčiti AGM-ovo skladište državotvornom literaturom.

S druge pak strane Algoritam pokreće biblioteku domaćih autora, što uopće ne zvuči loše. Svi upitani autori potvrđuju da će slijediti svog dosadašnjeg urednika, a priča se da Lokotar u rukavu ima novo remek-djelce autora kojeg za sad ne želi otkriti, kao ni ime nove Algoritmove biblioteke koju će uređivati.

A što će se desiti kada se kupci nađu u obilju Algoritmovih knjižara i koliko njih će posegnuti za knjigama na polici domaćih autora, ostaje da vidimo.

Bez obzira što vi mislili o ovom transferu mi očekujemo samo najbolje jer nećemo se ustručavati iskoristiti dosadašnju dobru suradnju s Lokotarom za neke nove zajedničke posliće, recimo književnu večer s J.K. Rowling, ha-ha. 

Usprkos nagađanjima da je u pozadini politička igra, ni Kruno Lokotar ni Janislav Šaban nisu smijenjeni, već je razlog njihovog odlaska, kako sami kažu, traženje novih izazova. Nema razloga da im ne vjerujemo, a vi provjerite ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu