Page arrow

Nizozemsko-brazilska obmana

Large zoga bonita
Nedjelja
08.06.2014.

Na nedavno održanom FEKP-u pisci su upriličili i jednu nogometnu utakmicu. Često to čine u ovakvim prigodama. Negdje pronađu loptu i zahaklaju si jednu. Osim što je za literate zdravo baviti se bilo kakvom fizičkom aktivnošću, nogomet je dobar jer zbližava ljude.

Zahvaljujući medijima koji su popratili ovo sučeljavanje doznali smo o razlikama između domaćih i stranih pisaca. Ovi drugi, stranci, ne samo da slabo igraju nogomet, već to i otvoreno priznaju.

Osvrnimo se na dvojicu koji su nam došli iz Nizozemske i Brazila. Dvije, dakle, znane nogometne velesile. Nizozemac Wieringa izjavio je za HTV da nije nekakav veliki nogoloptač, čak dovoljno i ne poznaje pravila igre. Brazilac Cuenca istom prigodom izjavljuje otprilike ovako: "Kada bi budućnost brazilskog nogometa ovisila o meni, bojim se da bi vrlo brzo pali na niske grane."

Ma sigurno izmišlja, pomislili smo uvjereni da u Brazilu i nema živog stvora koji ne izvodi čuda s loptom, ali onda od direktora FEKP-a doznajemo da je Cuenca uistinu jako loš nogometaš. Toliko loš da su ga podvalili protivničkoj ekipi, te si na taj način osigurali uvjerljivu pobjedu. Kao kruna svega, na upit novinara kakav rezultat očekuje na onoj pravoj utakmici između Brazila i Hrvatske, Cuenca hladno odgovora: Hrvatska će pobijediti 1:0!

Ti pisci su fakat preloši u sportskim aktivnostima, zaključili smo, zato i jesu pisci! Onda je uslijedio novi šok. U kratkoj snimci s te čuvene utakmice svjedočimo munjevitoj akciji dvojice hrvatskih literata: Nuhanovića i Simića. Nekoliko preciznih dodavanja s jedne na drugu stranu terena i gol! Da nismo znali tko igra, povjerovali bi da su akciju izveli španeri iz Reala i Barce: Modrić i Rakitić.

Sumnjičavi kakvi već jesmo, pitamo se je li moguće da su ti nizozemski i brazilski pisci toliko loši? Wieringa i Cuenca, prvi iz domovine totalnog, a drugi žonglerskog nogometa, vjerojatno su se samo pretvarali, hinili su da ne znaju. Zašto? Nisu se htjeli izlagati mogućim ozljedama u jednom prijateljskom ogledu. Ovih dana svjedočimo koliko vrsnih igrača neće zaigrati na World Cupu upravo zato što su na takozvanim prijateljskim tekmama zadobili napuknuća ligamenata, iščašenja zglobova i čega sve ne. I dok će Nuhanoviću i Simiću trebati tjedni i tjedni da se rekuperaju, lukavi Nizozemac i još lukaviji Brazilac u ovim trenucima vjerojatno igraju važne utakmice za svoje matične klubove u Amsterdamu i Rio de Janeiru.

foto: Hery Zo R.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu