Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Nova knjiga 65 godina nakon smrti

Large 108
Četvrtak
19.04.2007.

Stvaralaštvo ove spisateljice ukrajinsko-židovskog porijekla nije previše zanimalo kritičare sve do pojave njezinog romana Francuska suita. Na jesen će se pojaviti i biografija o životu Irène Némirovsky koju pišu Olivier Philipponnat i Patrick Lienhardt.

Rođena je 1903. godine u Kijevu kao kći židovskoga bankara, a 1917. za vrijeme revolucije u Rusiji emigrira u Francusku. Tokom okupacije Francuske u Drugom svjetskom ratu stradala je pod režimom Vichyjevaca, te 1942. završila u logoru gdje je umrla od tifusa. Roman Francuska suita (Suite française), nedavno preveden na hrvatski, u Francuskoj je slavljen kao literarna senzacija, a odigrava se u mračno doba Drugoga svjetskog rata. Inače, Némirovsky je u pariškom egzilu stekla slavu svojim djelom David Golderi koje je objavljeno 1929. godine.

Francuska suita napisana je između 1940. i 1942. godine, ali je objavljena tek 2004. (Éditions Denoёl) jer je Némirovskyna kći godinama rukopis napisan stenografski smatrala općenitim bilješkama. Roman je zamišljen kao niz od pet dijelova, ali su napisana samo dva, Oluja u lipnju i Dolce. Oluja u lipnju daje opis bijega pariških građana pred njemačkim snagama u rano proljeće 1940. godine. Dolce je napisan kad je autorica već bila prisiljena nositi žutu zvijezdu. U romanu se radi o tajnoj ljubavi Francuskinje prema obrazovanom njemačkom oficiru.

Nakon smrti Némirovskyine kćeri, rukopisi su 2005. godine predani pariškom institutu za suvremeno izdavaštvo gdje su ih u mnoštvu papira pronašli Olivier Philipponnat i Patrick Lienhardt tražeći građu za biografiju.

Iz tih rukopisa nastao je Chaleur du Sang (Vatrena krv) koji ima ukupno 155 stranica i manje je ambiciozan od Francuske suite. Inspiriran je mjestom Issy-l’Évêque u Burgundiji, gdje je obitelj Némirovsky odlazila na odmor i gdje su se skrivali za vrijeme rata. U njemu nema puno riječi o ratu, već se radi o često potiskivanim emotivnim konfliktima. Narator je pedesetogodišnji neženja Silvio, koji se nakon dugog izbivanja vraća u rodno selo i analizira život i svakodnevnicu svoje rodbine, sve do neočekivane tragedije od koje se seljani ograđuju.

Knjigu će izdati izdavačka kuća Denoel koja će zajedno s kućom Grasset objaviti i biografiju Irène Némirovsky.

 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu