Page arrow

Nove Sarajevske sveske

Large ww 1
Utorak
01.07.2014.

Prije sto godina počeo je Prvi svjetski rat. WW1 znan je još i kao Veliki rat. Novi dvobroj časopisa Sarajevske sveske donosi nam temat Odjeci 1914. godine u književnosti.

Lev Kraft napisao je uvodno slovo, a dalje pronalazimo cijeli niz zanimljivih tekstova: Zvonimir Radeljković analizira ratnu prozu Miroslava Krleže, Ernst Popper u tekstu Susret pri izbijanju rata – Sjećanje na Franza Kafku donosi nam pogled na postupke i riječi Franza Kafke uz početak Velikog rata.

Tu su još i eseji, kritički osvrti i ulomci iz proznih djela Alme Lazarevske, Daše Drndić, Dževada Karahasana, Andreja Nikolaidisa, Miška Šuvakovića, Dragana Velikića, Radoslava Petkovića i drugih.

Dakako, ovo još uvijek nije sve. U Sarajevskim sveskama naći ćete tušta i tma poezije i proze, a nama su za oko zapela još dva naslova koja želimo podvući, pa to i činimo unatoč skučenu prostoru: Maciej Czerwinski analizirao je Andrićev roman Na Drini ćuprija, dočim se Dinko Kreho pozabavio problematikom starih i novih čitanja Branka Ćopića.

Pribavite si novi dvobroj časopisa Sarajevske sveske i ne nosite ga na plažu. Vjerojatno će vam ga netko ukrasti onog trenutka kad skočite u more. Iskopat će ga pljačkaševa ruka ispod velikog ručnika s izvezenim likom Zlatana Stipišića Džibonija i nikad vam ga više neće vratiti. Pa pođite od sebe, bil' vi vratili?

izvor: kulturpunkt
foto: wgdavis

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu