Page arrow

Oprostite, koliko košta ova knjiga?

Large 59
Utorak
20.03.2007.

Ministar kulture Božo Biškupić, ministar obrazovanja, znanosti i športa Dragan Primorac, ministar gospodarstva rada i poduzetništva Branko Vukelić i predstavnik Zajednice nakladnika i knjižara Valter Lisica potpisali su Sporazum o jedinstvenoj cijeni knjige ne bi li ovaj proizvod učinili pristupačnijim hrvatskome kupcu.

Kako je to do sad, naime, izgledalo? Izdavač bi izbrojao kartice knjige, odradio je još neke komplicirane matematičke radnje i nakon toga šacnuo cijenu po kojoj se objavljena knjiga prodavala, ili se barem trebala prodavati. Kad bi knjižar od izdavača naručio knjigu i spremno dočekao hrvatskoga kupca u svojoj knjižari ovaj bi ga pitao: „Je li knjiga na sniženju?“ Knjižar bi rekao da nije na što bi hrvatski kupac spremno replicirao: „Kako kod vas nije kad u-toj-i-toj knjižari je!“. Radilo se, naravno, o knjižari izdavača sporne knjige koja si je takav popust mogla dozvoliti.

Nakon toga prolazile su godine, koliko se knjiga prodalo – prodalo se, nešto njih bi i Ministarstvo kulture s novcima poreznih obveznika otkupilo po originalnoj cijeni. Ukupan broj prodanih primjeraka određene knjige u jednadžbi bi većinom ostajao nepoznanica. Male nezavisne knjižare (na kakvu se furamo mi) pate od nekonkurentnosti, što je veliki problem, ali ne i najveći. Najveći problem zapravo je taj da u nekim županijama uopće nema knjižara! I kako će onda hrvatski kupac doći do ključnog elementa u stjecanju znanja? 

A sad – kako bi Pythonovci rekli – spektakl! Od 1. travnja stupa na snagu Sporazum prema kojem nitko, pa ni sam izdavač, ne smije prodavati knjigu po nižoj cijeni od određene i to godinu dana od objavljivanja. Cijena knjige u svim knjižarama i na svim prodajnim mjestima mora biti ista, izuzev klubova koji ispunjavaju uvjete i sajamskih prodaja. Ideja je postići snižavanje opće cijene knjige jer će u ovom slučaju, vjeruju neki, nakladnici realnije procjenjivati cijenu svojeg proizvoda.

A tko se ne bude držao dogovora, jao si ga njemu! Bili bismo malo sretniji da je umjesto Sporazuma potpisan Zakon, ali eto, Ministarstvo kulture i stranke u postupku u zadnjih 15-tak godina nisu našli vremena za tako benigne stvari kao što je regulacija tržišta knjige. Oni optimističniji ipak vjeruju da je ovo tek prijelazni period nakon kojeg nam neumitno dolazi sunce.

S obzirom da je danas prvi dan proljeća, a vani pada snijeg, teško nam se prikloniti tom mišljenju.

Također, istaknuta cijena mogla bi neke odbiti od kupnje knjige kao poklona, no tješite se – knjiga je ionako neprocjenjiva.

Tekst Sporazuma.

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu